• Kontakt
Hitri kontakt ikona
HITRI
KONTAKT

SPOROČANJE OKVAR
(24 na dan)

01 230 40 02

NAČRTOVANI IZKLOPI

Vsi načrtovani izklopi

VSI KONTAKTI

SPLOŠNE INFORMACIJE
(PON-PET med 6.00 in 18.00)
(01) 230 40 03
info@elektro-ljubljana.si

SPOROČANJE OKVAR
(24 ur na dan)
(01) 230 40 02

INFORMACIJSKE PISARNE

OSTALI KONTAKTI

Podrobnosti naročila

Oznaka JN 24/13
Naziv Dobava progovnih ločilnikov in odklopnih ločilnikov 24 kV
Vrsta Blago
Enotni besednjak _
Datum objave 04.10.2013 11:00
Rok za sprejemanje
vprašanj ponudnikov
14.10.2013 11:00
Rok za sprejemanje
ponudb
22.10.2013 08:30
Status
Kratek opis Naročnik Elektro Ljubljana d.d. vabi ponudnike k predložitvi pisne ponudbe za »Dobava progovnih ločilnikov in odklopnih ločilnikov 24 kV« skladno z zahtevami iz razpisne dokumentacije. Glavni opis Predmet javnega razpisa je »Dobava progovnih ločilnikov in odklopnih ločilnikov 24 kV«, po specifikacijah iz 4. (četrtega) poglavja (Tehnični razpisni pogoji) te razpisne dokumentacije.
Dodatne informacije

SpoštovaniV seznamu prilog v Tehnični ponudbi (Točka 2 Priloge) imate nekaj zahtev, glede katerih imamo nekaj vprašanj:

1. Zahtevate tipske teste za izolatorje, ter pogodbo z dobavitelejm izolatorjev. Navedena zahteva je nesmiselna, saj morajo biti ločilniki testirani v celoti kot izdelek in je prilaganje tipskih testov izolatorjev pretirana zahteva. Zato predlagamo da umaknete zahtevo za prilaganje pogodbe z dobaviteljem izolatorjev in tipskimi testi za izolatorje.

ODGOVOR:Naročnik zahtev iz tehnične ponudbe ne bo spreminjal.

2. Zahtevate fotografije vseh tipov ponujenih ločilnikov. Nekateri ločilniki v vašem razpisu, so unikatno izdelani samo za vas, ker jih ostali naročniki ne uporabljajo, zato bi morali izdelati le te na zalogo še pred oddajo ponudbe. Predlagamo, da zahtevo spremenite tako, da ni potrebno prilagati fotografij vseh tipov ločilnikov in opreme iz opcijske ponudbe, temveč le toliko fotografij, da ponudniki dokažemo izpolnjevanje vseh tehničnih zahtev, vključno z opcijsko ponudbo dodatne opreme (na primer po 1 fotografijo vertikalnega ločilnika, eno fotografijo gorizontalnega ločilnika, ter eno fotografijo ločilnika s komoro), za ostale variante ločilnikov pa priložimo risbe oziroma skice.

ODGOVOR:Priložijo se slike n.pr. po 1 fotografija vertikalnega ločilnika, ena fotografija horizontalnega ločilnika, ter ena fotografija ločilnika s komoro, za ostale variante ločilnikov pa je potrebno priložiti risbe in skice.

3. Ali veljajo poročila o preizkušanju, ki jih je izdelal EIMV Ljubljana?

ODGOVOR:Poročila od EIMV veljajo, v kolikor niso starejša kot 5 let.

PONUDNIKOVO VPRAŠANJE:

V točki 4.3. Tehnična ponudba zahtevate naslednje priloge:3. Certifikat o tipskem preizkušanju za izolatorje ...7. Poročilo ali certifikat o tipskem preizkušanju za podporne silikonske izolatorje Kater dokumente pričakujete pod vsako navedeno točko? Ali priložimo dokumente samo ankrat ali dvakrat (za vsako točko enkrat)?

ODGOVOR:Za vsako točko navedite svoje dokazilo.

PONUDNIKOVO VPRAŠANJE:

Ali je lahko plazilna razdalja kompozitnih podpornih izolatorjev večja od zahtevane 25mm/kV? Prosimo, da spremenite tehnične razpisne pogoje, tako da bo določena minimalna plazilna razdalja in bo ustrezna tudi večja od zahtevane.

ODGOVOR:Podporni izolatorji morajo biti kompozitni (silikonski) s povečano plazilno razdaljo, ki znaša za 3. stopnjo onesnaženosti okolja - 25 mm/kV, in tako znaša pri 24kV min 600mm, se pravi min plazilna razdalja je 25mm/kV, oziroma celotna min plazilna razdalja je 600mm.Karakteristike izolatorjev:- najvišja obrat napetost v (kV) 24 - min. plazilna razdalja v (mm) 600- min. prelomna sila v (kN) 12,5 - vzdr. udarna nap na suhem 1,2/50 v (kV) 170- vzdržna napetost 50Hz 1min, dež v (kV) 70- max. višina v mm 300

PONUDNIKOVO VPRAŠANJE:

Pri navodilih za izdelavo ponube pod točko 12. zahtevate ...''predložiti referenčno potrdilo ponudnika .......in sicer v skupni vrednosti vsaj 100% ponudbene vrednosti (Priloga št.10.)".Vendar v prilogi št. 10 (Potrdilo o referencah ponudnika) nimate zatevanega podatka o vrednosti blaga, ampak samo količino blaga. Zato prosim, da se uskladi zahteva z obrazcem, kajti kot je določeno sedaj ne moramo vedeti kako dopolniti obrazec - če sploh, da bo podana še vrednost blaga.

ODGOVOR:

Vsak ponudnik naj tik pod tabelo v prilogi št. 10 - POTRDILO O REFERENCAH PONUDNIKA, napiše vrednost dobavljenih progovnih ločilnikov in odklopnih ločilnikov 24 kV brez DDV.

PONUDNIKOVO VPRAŠANJE:

Še vedno ne razumemo vašega odgovora na naše vprašanje v zvezi z točko 4.3. Tehnicna ponudba kjer zahtevate naslednje priloge:3. Certifikat o tipskem preizkušanju za izolatorje ...7. Porocilo ali certifikat o tipskem preizkušanju za podporne silikonske izolatorjemi razumemo, da se pod točko 3 priloži Certifikat o tipskem preizkušanju izolatorjev ter pogodbo z dobavitelejm izolatorjev, po točko 7 pa se še enkrat priloži isti certifikat o tipskem preizkušanju podpornih izolatorjev. Ali razumemo pravilno? Če ne razumemo vaše zahteve pravilno, navedite točen opis dokumentov, ki jih moramo priložiti pri vsaki točki.

ODGOVOR:

Potrebno je priložiti certifikat in poročilo o tipskem preizkušanju izolatorjev.Poda se le v enem izvodu, ni potrebno priložiti dokazila za vsako točko (3 in 7) posebej, ker gre za iste izolatorje.

PONUDNIKOVO VPRAŠANJE:

Vljudno prosimo, da objavite tehnični smernici št. TS 34; 02-55; julij 2010-EL.LJ., in TS 07; 07-110: feb.2011 na kateri se sklicujete v točki 4.2. tehnični pogoji.

ODGOVOR:

Naročnik tehničnih smernic ne bo objavljal. Ponudniki lahko postavijo vprašanja o njihovi vsebini na katere bo naročnik posebej odgovarjal.Ponudnikom so vsi tehnični podatki in pogoji navoljo v tehnično razpisnih pogojih, kateri so del razpisne dokumentacije.

PONUDNIKOVO VPRAŠANJE:

Ločilnike bi sestavljali iz aktivnih delov (izolatorji skupaj s kontaktnimi deli) tujega dobavitelja, zato ne moremo imeti pogodbe z dobaviteljem izolatorjev. Ali jahko priložimo pogodbo z dobaviteljem sestvljenih kompletov kontaktnih delov in izolatorjev za ločilnike?

1) Odgovor:Ponudnik mora pridobiti pogodbo dobavitelja samo za izolatorje, tako kot je navedeno v tehnično razpisnih pogojih.

Glede na to, da se nameravamo prvič prijaviti na vaš razpis prosimo za pojasnilo kaj pomenita izraza TS 34 in TS 07? Ali so to interni standardi? Če so to interni standardi prosimo za objavo le teh.

2) Odgovor:TS 34; 02 - 55; julij 2010 in TS 07; 07-110: feb. 2011 – to so tehnične smernice.So pa vsi tehnični pogoji in podatki objavljeni tudi v tehnično razpisnih pogojih, ki so del razpisne dokumentacije.

Prosimo za opis zahtevane mehanske blokade oziroma njene funkcije iz točke 4,2. Tehničnih pogojev alineja 5.

3) Odgovor:Gre samo za možnost dograditve ozemljitvenih nožev na horizontalni ločilnik, z mehansko blokado. Mehanska blokada pomeni, da so ozemljitveni noži mehansko blokirani, da ne more priti do nenačrtovanega vklopa le teh.

V alineji 3 tehničnih pogojev točka 4.2. imate zahtevo na enoviti konstrukciji za sile DV. Kakšne so sile na DV za horizontalne ločilnike in kakšne so za vertikalne ločilnike? Kaj pomeni izraz enovita konstrukcija?

4) Odgovor:Ogrodje za horizontalne ločilnike mora biti dimenzionirano po veljavnem standardu za gradnjo nadzemnih vodov ter Pravilniku o statični stabilnosti objektov. Ogrodje horizontalnih ločilnikov mora omogočiti direktno vpetje v DV z D ali G stremenom, oziroma neposredno na konstrukcijo ločilnika, zato mora zdržati sile za Al/Fe 70 mm2 z delovno natezno silo 8 daN/mm2, ter žlednim faktorjem f = 5 in obremenilnih pogojih za končne drogove, ki so podani v veljavnih standardih za gradnjo nadzemnih vodov od 1-45 kV, oziroma najmanj 10 KN na fazo.Ogrodje ločilnikov mora biti sestavljeno iz profilov iz nerjavnega jekla ali iz jeklene pločevine razreda St 37.2 debeline min. 4 mm v obliki črke U in min. dimenzij 80 x 40 mm. Elementi morajo biti med seboj varjeni razen gibljivega pola, ki je ležajen.Pogonska gred mora biti kvadratna zaradi zagotovitve vklopa in izklopa z hrbtno pozicijo vzvoda pogona.Ogrodje ločilnika mora biti prilagojeno za montažo na vse vrste drogov (leseni, betonski, jekleni).Antikorozijska zaščita ogrodja, če ni iz nerjavega jekla mora biti izvedena z vročim cinkanjem. Povprečna debelina nanosa je 85 mikronov ter krajevno najmanjšim nanosom 70 μm, kar je v skladu s standardom SIST EN ISO 61461.

PONUDNIKOVO VPRAŠANJE:

V Tehničnih razpisnih pogojig pri Zahtevah za ročni pogon pragovnih ločilmikov pod točko 3.) zahtevate dolžino pogonskega droga L>= 9m....Prosimo, da se natančno definira kaj pomeni ''... L>= 9m ''. Iz zapisanega se ne da razbrati ali to pomeni skupna dolžina ene cevi ali je za to razdaljopredvideno več cev. Če je predvideno več cevi je ravnotako potrebno definirati koliko gibljivih členov in vodil je zahtevano za posamezno razdaljo.Hvala za odgovor!

ODGOVOR:

Konstrukcija ročnega pogona mora biti sestavljena iz naslednjih delov: iz jeklenih pocinkanih ali nerjavnih cevi fi = 1, z minimalno dvema gibljivima deloma za horizontalne ločilnike, z minimalno enim gibljivim členom za vertikalne ločilnike, s skupno dolžino pogonskega droga l  9m,  z zgornjim pogonskim drogom z dodatno fino nastavljivo regulacijo hoda na principu vijaka, z univerzalno pritrditvijo na betonske stebre okroglega profila z mejo zdrsa 1200 N, s pritrdilnimi vijaki M 16 za pritrditev na leseni drog, vsi deli pogona morajo biti iz vroče cinkanega jekla skladno s standardom SIST EN ISO 61461. Povprečna debelina nanosa je 85 μm in krajevno najmanjši nanos 70 μm, vsi pogoni za jekleni jambor morajo biti izvedeni tako, da omogočijo pritrditev na jekleni jambor brez dodatnega vrtanja, drog ročnega pogona mora potekati od ročice do vzvoda na pogonski gredi na hrbtni strani ločilnika, prav tako mora biti vzvod pogona na pogonski gredi privarjen na hrbtno stran pogonske gredi.

PONUDNIKOVO VPRAŠANJE:

Še enkrat prosimo za pojasnilo pojmov TS 34; 02-55; julij 2010-EL.LJ., in TS 07; 07-110: feb.2011. Prvič bomo ponujali ločilnike proizvajalca iz tujine, ki od nas zahteva pojasnitev navedenih dokumentov. Predpostavljamo, da gre za vaše interne standarde. Normalno je, da naročnik objavi interne dokumente na katere se sklicuje v razpisih, če dokumenti niso javno dostopni.

ODGOVOR:

Naročnik tehničnih smernic ne bo objavljal. Ponudniki lahko postavijo vprašanja o njihovi vsebini na katere bo naročnik posebej odgovarjal.Ponudnikom so vsi tehnični podatki in pogoji navedeni v tehnično razpisnih pogojih, kateri so del razpisne dokumentacije.

PONUDNIKOVO VPRAŠANJE:

Ali lahko namesto pogodbe z dobaviteljem izolatorjev priložimo POOBLASTILO dobavitelja (letter of authiority) za prodajo njegovih izdelkov na slovenskem trgu? Tak domunet je v tujini bolj običajen, v fazi ponudbe, ko še ni sklenjenega posla. Tak dokument tudi dokazuje, da bodo ponujeni izdelki tudi vgrajeni.

ODGOVOR:

Ponudnik mora priložiti pogodbo z dobaviteljem izolatorjev, tako kot je zahtevano v razpisni dokumentaciji.

PONUDNIKOVO VPRAŠANJE:

Spoštovaniv Prilogi številka 8 Izjava o jamčevanju za blago, se v prvi alineji in 2. alineji sklicujete na 3. člen Zakon o tehničnih zahtevah za proizvode in o ugotavljanju skladnosti (uradno prečiščeno besedilo) /ZTZPUS-UPB1/. Ta zakon je leta 2011 prenehal veljati, ker je bil sprejet nov Zakon o tehničnih zahtevah za proizvode in o ugotavljanju skladnosti (ZTZPUS-1). Prosimo, če preverite, kateri zakon je pravilen in ga je potrebno upoštevati.

ODGOVOR:

Spoštovani, seveda se upošteva trenutno veljavna zakonodaja. S spoštovanjem

PONUDNIKOVO VPRAŠANJE:

V vašem odgovoru št. 9 od 9.10.2013 ste zapisali: Ogrodje za horizontalne ločilnike mora biti dimenzionirano po veljavnem standardu za gradnjo nadzemnih vodov ter Pravilniku o statični stabilnosti objektov, Tega Pravilnika nismo našli. Ali ste morda imeli v mislih Pravilnik o mehanski odpornosti in stabilnosti objektov Uradni list 101/2005?

ODGOVOR:

Pravi pravilnik je Pravilnik o mehanski odpornosti in stabilnosti objektov Ur. RS, št. 101/2005. Hvala za opozorilo.

PONUDNIKOVO VPRAŠANJE:

Zanima nas, zakaj je naročnik predpisal maksimalno dolžino izolatorjev, ki nima nobenega tehničnega vpliva na funkcioniranje ločilnikov? Ali je naročnik s tem želel dati prednost določenemu ponudniku, ki vgrajuje izolatorje s takšno dolžino? Če ni, zahtevamo, da naročnik odstrani to zahtevo iz tehničnih razpisnih pogojev.

 ODGOVOR:

Višina (dolžina) podpornih izolatorjev je lahko v razmiku od min 300 do max 320 mm.

PONUDNIKOVO VPRAŠANJE:

Spoštovani se opravičujemo za prejšnje vprašanje, ker smo tudi mi naredili napako v postavljanju vprašanja, zato postavljamo vprašanje še enkrat. Ali bi moralo v poglavju 4.2 alineja 3 pisati: v skladu s SIST EN ISO 1461:2009 Prevleke na železnih in jeklenih predmetih, nanesene z vročim pocinkanjem - Specifikacije in metode preskušanja (ISO 1461:2009)?Oprostite za napako in hvala za odgovor

ODGOVOR:

Gre za tiskano napako pri pisanju številke zakona. Pravi zakon je SIST EN ISO 1461:2009. Hvala za opozorilo.

PONUDNIKOVO VPRAŠANJE:

SpoštovaniV točki 4.2. tehnični pogoji, alinea 3 imate pogoj, da morajo biti ločilnki izdelani iz iz vroče cinkanega jekla, ki je pocinkano v skladu s SIST EN ISO 61461. Preverjali smo standarde in standarda z navedeno oznako nismo našli. Ali je v razpisu prišlo do tiskovne napake in bi moralo biti napisano SIST EN ISO 61461:2009.revleke na železnih in jeklenih predmetih, nanesene z vročim pocinkanjem - Specifikacije in metode preskušanja (ISO 1461:2009)?

ODGOVOR:

Gre za tiskano napako pri pisanju številke zakona. Pravi zakon je SIST EN ISO 1461:2009. Hvala za opozorilo.

PONUDNIKOVO VPRAŠANJE:

Spoštovani! Pri tehničnih razpisnih pogojih je v točki 4.1 Predmet ponudbe v tabeli Specifikacija 1 za postavko 7 in 11 navedena količina 0. Gre za progovni ločilnik - horizontalni z ozemljilnimi noži ter progovno ločilno stikalo - horizontalno z ozemljilnimi noži. Glede na to da je določena količina 0, menimo da je prilaganje dokazil pod točko 4.2 TEHNIČNI POGOJI - točka 5. " z možnostjo prigraditve bakrenih ozemljilnih nožev z mehansko blokado - horizontalna montaža", brezpredmetno. Prosimo za potrditev.

ODGOVOR:

Res da je v ponudbenem predračunu pri omenjenih tipih stikal naročena količina 0, vendar mora ponudnik vseeno prikazati možnost prigraditve ozemljitvenih nožev z mehansko blokado, tako kot je navedeno v točki 4.2. – alineja 5

PONUDNIKOVO VPRAŠANJE:

Naročnik se je očitno odločil to javno naročilo oddati v naprej izbranemu dobavitelju ločilnikov, ki uporablja izolatorje v naprej izbranega proizvajalca. Zato je v tehničnih pogojih omejil možno konkurenco novih dobavitelejv, verjetno pa tudi tistih, ki so dosedaj na razpisih že konkurirali. Zahtevamo, da nemudoma umaknete vse zahteve, ki omejujejo konkurenco s tehnično neutemeljenimi zahtevami.Ena od teh je maksimalna višina izolatorja, ki ni predpisana v nobenem standardu in na obratovanje ločilnika nima nobenega vpliva. Nobenih dokazov ni, da izolator višine 310 ali 330 mm, ni ustrezen, če izpolnjuje ostale pomembne pogoje, kot so napetost, plazilna razdalja, prelomna sila.

ODGOVOR:

PONUDNIKOVO VPRAŠANJE:

Višina (dolžina) podpornih izolatorjev je lahko v razmiku od min 300 do max 320 mm. Drug nesmiselen pogoj je pogodba z dobaviteljem izolatorjev, kako naj predloži pogodbo z dobaviteljem proizvajalec ločilnikov, ki sam proizvaja izolatorje? Ta zahtev dokazuje, da naročnik skrajno omejuje konkurenco.

ODGOVOR:

Če je ponudnik tudi proizvajalec izolatorjev ima možnost, da sam poda izjavo o tem.

PONUDNIKOVO VPRAŠANJE:

Zahtevamo tudi, da podaljašate rok za oddajo ponudbe najmanj za 4 tedne, ker vaše simbolično podaljšanje roka za 1 teden ne omogoča pravočasne pridobitve dokumentov. Le te lahko pravočasno pripravi samo dobavitelj, ki je bil v naprej seznanjen z vašimi pogoji in je pripravil vso dokumentacijo. Za ponudnike iz tujine, kjer je potrebno pridobiti dokumentacijo v tujini in jo prevesti v slovenski jezik, pa je tak rok absolutno prekratek, in je tudi v nasprotju z zakonodajo in prakso naročnikov.

ODGOVOR:

Rok za oddajo ponudb se ne spremeni.

Popravki in dopolnitve

Spoštovani!

Pri pripravi ponudbene dokumentacije je potrebno upoštevati naslednjo modifikacijo oz. dodatno pojasnilo k razpisni dokumentaciji:

1) Višina podpornih izolatorjev mora biti 300 +/- 20 mm.

Razpisna dokumentacija
RD_24_13_Ločilniki.PDF
Ponudbeni predračun_jn_24_13_word.docx
Sprememba_izjava_24_13.PDF
TRP_sprememba_24_13.PDF

Izbran ponudnik
SMS pojavno okno slika

Vas obvestimo o izklopu?

Izpolnite spletni obrazec in o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu vas bomo brezplačno obveščali preko elektronske pošte ali sporočil SMS.

Prijavite se
Izredne razmere pojavno okno slika

Omejevanje porabe

Spoštovani uporabniki, obveščamo vas, da bo v skladu z razglašenimi izrednimi razmerami, prekinjena dobava električne energije uporabnikom na območju Elektra Ljubljana. Ure izklopov bodo objavljene na naši spletni strani, vsak dan od 21. ure dalje za naslednji dan. Prosimo vas, da spremljate spletno stran, kjer bodo objavljene tudi vse morebitne spremembe terminov odklopov, ki lahko nastanejo zaradi sprememb razmer v omrežju. Lahko pa se prijavite na brezplačno obveščanje o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu preko SMS sporočil ali elektronske pošte. V času izklopa ravnajte z električnimi napravami kot, da so pod napetostjo.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje

Elektro Ljubljana

Več informacij