Kjer so štorklje, so doma dobri ljudje,
zato se krilate junakinje tudi letos vračajo na
naš zemljevid. Poleg stare znanke Bele bomo tokrat spremljali pot dveh
novih štorkelj, Kiki in Riki, ki bosta prvič zamahnili s krili proti Afriki.
Zato ne zamudite niti kilometra, spremljajte njihovo
potovanje do Afrike in nazaj ter si na krilih štorkelj razširite obzorja.

PREPOTOVANI KILOMETRI

Hitri kontakt ikona
HITRI
KONTAKT

SPOROČANJE OKVAR
(24 na dan)

01 230 40 02

NAČRTOVANI IZKLOPI

Vsi načrtovani izklopi

VSI KONTAKTI

Obročki za šentjernejske štorklje

torek, 13. avgust 2019
Obročki za šentjernejske štorklje

V Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) v zadnjih letih opažajo porast štorkelj na Dolenjskem. Letos so na Dolenjskem ter v Beli krajini našteli preko 50 gnezd. Ugotavljajo, da je v Prekmurju zaradi vse večjega števila kmetijskih površin hrane za štorklje vedno manj. Te se namreč večinoma hranijo na pokošenih travnikih. Tako jih v zadnjih letih v porastu srečujemo na Dolenjskem, kjer so pogoji za prehranjevanje ugodnejši. Prav zato imajo trenutno dolenjske štorklje tudi večje število mladičev kot prekmurske, in sicer med dva ali tri, nekatere celo pet.

Skladno s tem smo se tudi letos odločili za obročkanje dolenjskih štorkelj, ob tem pa velja omeniti, da pri obročkanju sodelujemo že več kot 15 let. Namestitev obročkov je pomembna za nadaljnje prepoznavanje štorkelj. Glede na obroček lahko za vsako štorkljo, ne glede na to, na katerem koncu sveta je najdena, dobimo podatke o njenem spolu, starosti, datumu in mestu obročkanja. Gre za enega od načinov za spremljanje populacije štorkelj v Sloveniji in po svetu.

V juniju smo tako v sodelovanju s Slovenskim centrom za obročkanje ptičev, ki deluje v sklopu Prirodoslovnega muzeja Slovenije, ponovno izvedli obročkanje štorkelj na širšem območju Šentjerneja. Z nami sta bila Andrej Hudoklin in Dare Fekonja, ki sta se s pomočjo dvižne košare povzpela v gnezda in opravila obročkanje štorkljinih mladičev. Skupno smo obročkali mladiče v gnezdih na 11 lokacijah, med njimi tudi naši krilati ambasadorki projekta Leti, leti štorklja.

Nazaj

SMS pojavno okno slika

Vas obvestimo o izklopu?

Izpolnite spletni obrazec in o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu vas bomo brezplačno obveščali preko elektronske pošte ali sporočil SMS.

Prijavite se
Izredne razmere pojavno okno slika

Omejevanje porabe

Spoštovani uporabniki, obveščamo vas, da bo v skladu z razglašenimi izrednimi razmerami, prekinjena dobava električne energije uporabnikom na območju Elektra Ljubljana. Ure izklopov bodo objavljene na naši spletni strani, vsak dan od 21. ure dalje za naslednji dan. Prosimo vas, da spremljate spletno stran, kjer bodo objavljene tudi vse morebitne spremembe terminov odklopov, ki lahko nastanejo zaradi sprememb razmer v omrežju. Lahko pa se prijavite na brezplačno obveščanje o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu preko SMS sporočil ali elektronske pošte. V času izklopa ravnajte z električnimi napravami kot, da so pod napetostjo.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje

Elektro Ljubljana

Več informacij