Kjer so štorklje, so doma dobri ljudje,
zato za Belo meje ne obstajajo.
Vi pa ne zamudite niti kilometra, spremljajte
potovanje naše krilate ambasadorke do Afrike ter nazaj,
spoznajte njeno poslanstvo in si na krilih štorkelj razširite obzorja.

PREPOTOVANI KILOMETRI

HITRI
KONTAKT

SPOROČANJE OKVAR
(24 na dan)

01 230 40 02

NAČRTOVANI IZKLOPI

Vsi načrtovani izklopi

VSI KONTAKTI

Obročki za šentjernejske štorklje

13. avgust 2019
Obročki za šentjernejske štorklje

V Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) v zadnjih letih opažajo porast štorkelj na Dolenjskem. Letos so na Dolenjskem ter v Beli krajini našteli preko 50 gnezd. Ugotavljajo, da je v Prekmurju zaradi vse večjega števila kmetijskih površin hrane za štorklje vedno manj. Te se namreč večinoma hranijo na pokošenih travnikih. Tako jih v zadnjih letih v porastu srečujemo na Dolenjskem, kjer so pogoji za prehranjevanje ugodnejši. Prav zato imajo trenutno dolenjske štorklje tudi večje število mladičev kot prekmurske, in sicer med dva ali tri, nekatere celo pet.

Skladno s tem smo se tudi letos odločili za obročkanje dolenjskih štorkelj, ob tem pa velja omeniti, da pri obročkanju sodelujemo že več kot 15 let. Namestitev obročkov je pomembna za nadaljnje prepoznavanje štorkelj. Glede na obroček lahko za vsako štorkljo, ne glede na to, na katerem koncu sveta je najdena, dobimo podatke o njenem spolu, starosti, datumu in mestu obročkanja. Gre za enega od načinov za spremljanje populacije štorkelj v Sloveniji in po svetu.

V juniju smo tako v sodelovanju s Slovenskim centrom za obročkanje ptičev, ki deluje v sklopu Prirodoslovnega muzeja Slovenije, ponovno izvedli obročkanje štorkelj na širšem območju Šentjerneja. Z nami sta bila Andrej Hudoklin in Dare Fekonja, ki sta se s pomočjo dvižne košare povzpela v gnezda in opravila obročkanje štorkljinih mladičev. Skupno smo obročkali mladiče v gnezdih na 11 lokacijah, med njimi tudi naši krilati ambasadorki projekta Leti, leti štorklja.

Nazaj