• E-mobilnost
Hitri kontakt ikona
HITRI
KONTAKT

SPOROČANJE OKVAR
(24 na dan)

01 230 40 02

NAČRTOVANI IZKLOPI

Vsi načrtovani izklopi

VSI KONTAKTI

SPLOŠNE INFORMACIJE
(PON-PET med 6.00 in 18:00)
(01) 230 40 03
info@elektro-ljubljana.si

SPOROČANJE TEŽAV PRI UPORABI POLNILNIC
gremo.naelektriko@elektro-ljubljana.si

OSTALI KONTAKTI

GREMO NA ELEKTRIKO!

Družba Elektro Ljubljana je med vodilnimi ponudniki storitev polnjenja električnih vozil v Sloveniji. Svoje večletno znanje in izkušnje usmerjamo k nenehnemu izboljševanju storitev na področju e-mobilnosti. 

Najnovejši podatki o številu polnilnic so vam na voljo na portalu www.gremonaelektriko.si.

Električna polnilnica Gremo na elektriko

Elektro Ljubljana zagotavlja

  • Storitev polnjenja na javnih polnilnicah za električna vozila
  • Dobavo, postavitev in svetovanje pri nameščanju polnilnic
Ste uporabnik električnega vozila? Obiščite našo spletno aplikacijo za iskanje in uporabo električnih polnilnic.
Obiščite www.gremonalektriko.si. Prenesite aplikacijo za iOS ali Android.

Kje lahko polnimo električna vozila?

Električna vozila lahko polnimo na javnih polnilnicah ali na lastnih domačih polnilnicah, ki vam jih lahko namestimo mi.

 

Javne polnilnice

Javne polnilnice so polnilnice, ki so postavljene na javnih parkirnih mestih in so uporabnikom dostopne z ali ponekod tudi brez identifikacije. Na polnilnicah, ki zahtevajo identifikacijo uporabnika, se mora uporabnik predhodno registrirati. Osnovna navodila za uporabo polnilnic »Gremo na elektriko« se nahajajo na vsaki naši polnilnici. Po uspešni registraciji se lahko identificirate na več načinov. V Elektru Ljubljana pri identifikaciji uporabnikov pred začetkom polnjenja sledimo najnovejšim rešitvam in potrebam uporabnikov.

 

Domače polnilnice

Električna vozila lahko polnimo tudi doma. V tem primeru vam priporočamo, da si zaradi lastne varnosti namestite polnilno postajo ali vsaj posebno vtičnico, prek katere boste polnili le vozila na električni pogon. Nekateri proizvajalci električnih vozil vam skupaj z vozilom ponujajo oboje, polnilnico ali pa namensko vtičnico. 

Če izbirate polnilnico, potem jo izberite glede na čas polnjenja. Na primer; če vam trajanje polnjenja ne predstavlja ovire, potem lahko za domačo rabo izberete enofazno polnjenje do moči 3,7 kW oziroma do 7,4 kW. Zahtevnejšim so na voljo domače polnilnice z eno vtičnico, ki omogočajo trifazno polnjenje do 22 kW. V vseh primerih velja, da je predhodno potrebno preveriti interne instalacije.

Namestitev domače polnilne postaje vam nudimo v skupini Elektro Ljubljana. Vse informacije so vam na voljo na tej povezavi.

 

Gremo na elektriko avtomobil

Kodeks obnašanja za uporabo javnih polnilnic

Ker se javno polnjenje električnih vozil šele uveljavlja, smo za vas pripravili nekaj priporočil, s katerimi želimo prispevati k pozitivni uporabniški izkušnji za vse udeležence.

 

ikona parkirajte in polnite na prostoru za EV
Parkirajte in polnite na prostoru za EV

Vozilo vedno parkirajte in polnite na mestu, označenem za električna vozila. Parkirna mesta za polnjenje EV so za zdaj še brezplačna, a bo režim v prihodnosti odvisen od občinske ureditve.

ikona ne parkirajte na prostoru za EV, če ne nameravate polniti
Ne parkirajte na prostoru za EV, če ne nameravate polniti

Če ne nameravate polniti avta, ne parkirajte na prostoru, označenem za električna vozila.

 

ikona ko avto napolnite, ga čim prej umaknite
Ko avto napolnite, ga čim prej umaknite

Prostor za EV ni namenjen celodnevnemu parkiranju. Ko avto napolnite, ga čim prej umaknite, da lahko tudi drugim uporabnikom omogočite polnjenje.

ikona prijazno obvestilo pomaga
Prijazno obvestilo pomaga

V primeru da je polnilnica zasedena, vam se pa mudi, lahko pustite listek s kontaktnimi podatki ali časom vrnitve oz. uporabite aplikacijo gremonaelektriko.si, zato da polnilnico lažje delite z drugimi uporabniki.

 

ikona poskrbite za varnost
Poskrbite za varnost

Ne uporabljajte podaljškov ali adapterjev za polnjenje. Poskrbite, da z napetim kablom ne ogrožate drugih.
 

ikona prijazni tudi do fosilcev
Prijazni tudi do fosilcev

Če je na prostoru za EV parkirano vozilo na fosilna goriva, pustite lastniku prijazno obvestilo.
 

O električnih avtomobilih

Električna vozila so lahko popolnoma električna ali kombinirana oz. hibridna vozila.

 

Popolnoma električna vozila

Pri popolnoma električnih vozilih (BEV - battery electric vehicle) je pogon izveden z električnimi motorji, baterije se polnijo na polnilnicah.
 

Priključna hibridna vozila

Pri priključnih hibridnih vozilih (PHEV) je pogonski sklop enak kot pri hibridnih vozilih s to razliko, da je polnjenje baterij mogoče tudi iz zunanjega omrežja.
 

Hibridna vozila

Hibridno vozilo (HV - hybrid vehicle) za poganjanje izkorišča dva vira ali več virov energije. Najbolj pogosti so električni hibridi (HEV - hybrid electric vehicle).

Pri serijskih hibridnih vozilih motor z notranjim izgorevanjem deluje kot generator, pogon vozila pa je preko elektro motorja.

V primeru paralelnih hibridnih vozil elektro motor in motor z notranjim izgorevanjem delujeta hkrati ali pa vsak posebej.
 

Električna vozila s pogonom na gorivne celice

Pri električnih vozilih s pogonom na gorivne celice je pogonski sklop elektromotor. Baterije se polnijo iz gorivnih celic in z regeneracijo energije ob zaviranju. Mednje spadajo električna vozila za golf, viličarji, električni invalidski vozički, manjša električna  transportna vozila za prevoz oseb in tovora na javnih površinah (npr. letališčih).
 

Pogosta vprašanja in odgovori

Pomoč uporabnikom

Na vseh naših polnilnicah so navodila za polnjenje. V primeru težav vam bomo z veseljem pomagali na telefonski številki (01) 230 40 03  vsak delovnik od 6.00 do 18.00, ali na 041 300 700.

Splošne informacije

SMS pojavno okno slika

Vas obvestimo o izklopu?

Izpolnite spletni obrazec in o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu vas bomo brezplačno obveščali preko elektronske pošte ali sporočil SMS.

Prijavite se
Izredne razmere pojavno okno slika

Omejevanje porabe

Spoštovani uporabniki, obveščamo vas, da bo v skladu z razglašenimi izrednimi razmerami, prekinjena dobava električne energije uporabnikom na območju Elektra Ljubljana. Ure izklopov bodo objavljene na naši spletni strani, vsak dan od 21. ure dalje za naslednji dan. Prosimo vas, da spremljate spletno stran, kjer bodo objavljene tudi vse morebitne spremembe terminov odklopov, ki lahko nastanejo zaradi sprememb razmer v omrežju. Lahko pa se prijavite na brezplačno obveščanje o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu preko SMS sporočil ali elektronske pošte. V času izklopa ravnajte z električnimi napravami kot, da so pod napetostjo.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje

Elektro Ljubljana

Več informacij