Kjer so štorklje, so doma dobri ljudje,
zato za Belo meje ne obstajajo.
Vi pa ne zamudite niti kilometra, spremljajte
potovanje naše krilate ambasadorke do Afrike ter nazaj,
spoznajte njeno poslanstvo in si na krilih štorkelj razširite obzorja.

PREPOTOVANI KILOMETRI

HITRI
KONTAKT

SPOROČANJE OKVAR
(24 na dan)

01 230 40 02

NAČRTOVANI IZKLOPI

Vsi načrtovani izklopi

VSI KONTAKTI

Kako sta štorklji dobili imeni?

16. avgust 2019
Kako sta štorklji dobili imeni?

Kot smo že omenili, smo se letos lotili posebnega projekta: v sodelovanju z DOPPS smo dvema štorkljama namestili telemetrijski napravi, s katerima ju bomo lahko  spremljali na njuni poti v Afriko. Tako bomo pridobili pomembne podatke o habitatu, potovanju in drugih navadah teh veličastnih ptic. Ta edinstven družbeno odgovorni projekt smo poimenovali Leti, leti štorklja.

Štorklji, ki smo ju izbrali za takšno “posvojitev”, sta doma iz Matene na ljubljanskem barju. Po predvidevanju Damijana Denaca iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), ki je vodil opremljanje, sta bili v času opremljanja stari približno 2 meseca. V tem času je štorklja dovolj majhna, da ji strokovnjak lahko namesti napravo, kmalu po tem pa doseže starost, ko prvič odleti iz gnezda.

Seveda pa tako “posvojeni” štorklji potrebujeta tudi imeni. Pri izboru imen smo sodelovali vsi zaposleni. Vsak posameznik iz družbe Elektro Ljubljana je lahko prispeval svoj predlog za eno žensko ter eno moško ime. Zbrali smo skoraj 150 predlogov, med njimi pa izbrali štiri za vsak spol. O dokončnem izboru je na koncu odločala širša javnost, in sicer naši sledilci na družbenih omrežjih. Najbolj všeč sta jim bila Srečko in Bela, tako pa sta naši štorklji dobili imeni. 

Nazaj