Kjer so štorklje, so doma dobri ljudje,
zato za Belo meje ne obstajajo.
Vi pa ne zamudite niti kilometra, spremljajte
potovanje naše krilate ambasadorke do Afrike ter nazaj,
spoznajte njeno poslanstvo in si na krilih štorkelj razširite obzorja.

PREPOTOVANI KILOMETRI

HITRI
KONTAKT

SPOROČANJE OKVAR
(24 na dan)

01 230 40 02

NAČRTOVANI IZKLOPI

Vsi načrtovani izklopi

VSI KONTAKTI

Srečko in Bela, mi gremo z vama!

19. avgust 2019
Srečko in Bela, mi gremo z vama!

Sredi poletja smo naši štorklji Srečka in Belo opremili s telemetrijskimi napravami. Akcijo sta vodila zakonca Denac iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), naš zaposleni pa je pomagal pri transportu štorkelj iz gnezda ter nazaj. Nameščanje telemetrijske naprave mora biti izvedeno strokovno in zelo natančno, da ptice naprave niti ne čutijo. Tako je pomembno, da se napravo ustrezno podloži, nosilce pa ravno prav zategne, da štorklje nič ne ovira pri gibanju in prehranjevanju.  

Naši štorklji smo nato še nekaj časa spremljali v okolici domačega gnezda, kjer sta si sami začeli iskati hrano na bližnjih travnikih. Konec avgusta sta poleteli na dolgo pot proti Afriki, na cilju pa bosta povezali otroke iz Afrike in Slovenije. S takšnim širšim sodelovanjem želimo v družbi preko ptic, ki povezujejo celine, povezati otroke iz različnih okolij in na ta način širiti medsebojno povezovanje, sprejemanje, razumevanje ter strpnost, vrednote, ki jih kot družba ne smemo zanemariti. 

Namestitev telemetrijskih naprav bo strokovnjakom iz DOPPS, tako kot vsem, ki bomo akcijsko spremljali, omogočila vpogled v štorkljin način potovanja, habitat in prehranjevalne navade. Pridobili bomo pomembne dodatke za preučevanje in nadaljnjo skrb za to v Sloveniji še vedno ranljivo vrsto. Obenem smo prepričani, da bomo z družbeno odgovornim projektom Leti, leti štorklja razširili obzorja našim najmlajšim, zato držimo pesti za Srečka in Belo.

Nazaj