Kjer so štorklje, so doma dobri ljudje,
zato se krilate junakinje tudi letos vračajo na
naš zemljevid. Poleg stare znanke Bele bomo tokrat spremljali pot dveh
novih štorkelj, Kiki in Riki, ki bosta prvič zamahnili s krili proti Afriki.
Zato ne zamudite niti kilometra, spremljajte njihovo
potovanje do Afrike in nazaj ter si na krilih štorkelj razširite obzorja.

PREPOTOVANI KILOMETRI

Hitri kontakt ikona
HITRI
KONTAKT

SPOROČANJE OKVAR
(24 na dan)

01 230 40 02

NAČRTOVANI IZKLOPI

Vsi načrtovani izklopi

VSI KONTAKTI

Zakaj je Srečko šel “po svoje”?

ponedeljek, 09. september 2019
Zakaj je Srečko šel “po svoje”?

Če redno spremljate pot naših dveh štorkelj, potem ste najbrž opazili, da sta se Srečko in Bela poti do Afrike lotila ločeno, čeprav oba prihajata iz istega gnezda. Bela se je tako odločila za med belimi štorkljami nekoliko bolj priljubljeno pot, medtem ko nas je Srečko presenetil ter se na potovanje podal preko Apeninskega polotoka, kar se ne zgodi ravno pogosto. 

Da ne bi prehitro sklepali, da je med Srečkom in Belo prišlo do hude krvi, smo o razlogih za to raje povprašali strokovnjaka ter velikega ljubitelja ptic dr. Damijana Denaca, direktorja Društva za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije (DOPPS), ki nam je hitro razjasnil Srečkovo nenavadno odločitev: “Za bele štorklje je izjemno nenavadno, da za potovanje proti Afriki izberejo pot preko Apeninskega polotoka. Za takšno pot se odloči manj kot 1 % štorkelj. Zakaj jo je torej izbral Srečko? Tega ni mogoče zanesljivo pojasniti. Obstaja možnost, da Srečko potuje s svojim starši, ki so izbrali to pot in mu jo tako “kažejo”. Možno je tudi, da Srečko potuje sam, brez staršev, je pa ta pot zapisana v njegovih genih, ker jo običajno uporabljajo njegovi starši. Tretja možnost pa je, da se je Srečko pridružil neki drugi jati, ki je krenila čez Italijo. Prav tako je veliko presenečenje, da sta se Srečko in Bela ločila in odpotovala po različnih poteh, čeprav prihajata iz istega gnezda ter sta torej brat in sestra.

Ob spremljanju Srečkove poti smo opazili tudi zelo zanimiv postanek. V padski nižini se namreč nahaja rezervat za štorklje. Tam se je Srečko za nekaj dni ustavil. Štorklje so namreč zelo družabne živali, med sabo tudi komunicirajo in si izmenjujejo informacije. Zato sklepamo, da se je Srečko spustil v rezervat k drugim štorkljam, se z njimi podružil, mogoče pa je tudi, da so skupaj nadaljevali pot proti Afriki.”

Zanimivo, kajne? Mi seveda še vedno držimo pesti za naši krilati junakinji, zato bomo njuno potovanje budno spremljali še naprej. Srečko je v tem času že prispel do Severne Afrike, medtem ko Bela pogumno premaguje zračni prostor Sirije. Čeprav v tem trenutku nista skupaj pa smo prepričani, da se bosta prav kmalu spet srečala. 

Nazaj

SMS pojavno okno slika

Vas obvestimo o izklopu?

Izpolnite spletni obrazec in o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu vas bomo brezplačno obveščali preko elektronske pošte ali sporočil SMS.

Prijavite se
Izredne razmere pojavno okno slika

Omejevanje porabe

Spoštovani uporabniki, obveščamo vas, da bo v skladu z razglašenimi izrednimi razmerami, prekinjena dobava električne energije uporabnikom na območju Elektra Ljubljana. Ure izklopov bodo objavljene na naši spletni strani, vsak dan od 21. ure dalje za naslednji dan. Prosimo vas, da spremljate spletno stran, kjer bodo objavljene tudi vse morebitne spremembe terminov odklopov, ki lahko nastanejo zaradi sprememb razmer v omrežju. Lahko pa se prijavite na brezplačno obveščanje o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu preko SMS sporočil ali elektronske pošte. V času izklopa ravnajte z električnimi napravami kot, da so pod napetostjo.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje

Elektro Ljubljana

Več informacij