Kjer so štorklje, so doma dobri ljudje,
zato za Belo meje ne obstajajo.
Vi pa ne zamudite niti kilometra, spremljajte
potovanje naše krilate ambasadorke do Afrike ter nazaj,
spoznajte njeno poslanstvo in si na krilih štorkelj razširite obzorja.

PREPOTOVANI KILOMETRI

HITRI
KONTAKT

SPOROČANJE OKVAR
(24 na dan)

01 230 40 02

NAČRTOVANI IZKLOPI

Vsi načrtovani izklopi

VSI KONTAKTI

Kje se skriva Srečko?

26. september 2019
Kje se skriva Srečko?

Kot ste najbrž opazili na našem zemljevidu, se Srečko že nekaj časa ne premakne s svoje lokacije. Ker nas je skrbelo, kaj se z njim dogaja, smo za pomoč prosili naše prijatelje iz organizacije BirdLife v Tuniziji. Z veseljem so nam priskočili na pomoč ter organizirali iskalno akcijo na širšem območju signala, ki smo ga nazadnje zabeležili s pomočjo Srečkovega GPS oddajnika. Na žalost Srečka še niso našli, prav tako ni bilo sledu o nahrbtniku z oddajnikom, ki je sicer dokaj majhen in ga je zelo težko locirati. 

Tako kot življenje so tudi zakoni v naravi nepredvidljivi. Čeprav ne bi radi pomislili na najhujše, saj je potencialnih razlogov za njegovo izginotje več, je Srečkova usoda precej negotova. Lahko je prišlo do napake na GPS oddajniku in je Srečko že dolgo nekje na drugi lokaciji, obstaja pa tudi možnost, da je je naš krilati junak svoj nahrbtnik z oddajnikom preprosto izgubil (kar je sicer zelo malo verjetno). Seveda ne moremo izključiti možnosti, da ima zgodba o Srečku nesrečen konec, saj je znano, da je smrtnost mladih štorkelj med selitvijo največja.

Ker v tem trenutku težko z gotovostjo trdimo, kaj se je z našim Srečkom pravzaprav zgodilo, ga bomo še naprej poskušali najti ali vsaj ugotoviti, kakšna usoda ga je doletela. Tunizijski ekipi se bosta v naslednjih dneh pridružila izkušena terenska ornitologa Tilen Basle in Alen Ploj iz DOPPS. O tem vas bomo seveda sproti obveščali na naših družbenih omrežjih. Do takrat bomo imeli Srečka vsekakor v mislih, saj ne bomo nikoli pozabili, kako nas je navdušil, ko jo je do Afrike mahnil “po svoje" ter nam vsem dokazal, kako veličastne in samosvoje ptice so pravzaprav štorklje. 

Obenem lahko še naprej spremljate našo Belo, ki je živa in zdrava ter se precej aktivno pripravlja na nadaljevanje svoje poti, zato so zdaj vse oči uprte vanjo, saj je njeno poslanstvo po izginotju Srečka še toliko bolj pomembno. Bela, držimo pesti zate!

Nazaj