Kjer so štorklje, so doma dobri ljudje,
zato se krilate junakinje tudi letos vračajo na
naš zemljevid. Poleg stare znanke Bele bomo tokrat spremljali pot dveh
novih štorkelj, Kiki in Riki, ki bosta prvič zamahnili s krili proti Afriki.
Zato ne zamudite niti kilometra, spremljajte njihovo
potovanje do Afrike in nazaj ter si na krilih štorkelj razširite obzorja.

PREPOTOVANI KILOMETRI

Hitri kontakt ikona
HITRI
KONTAKT

SPOROČANJE OKVAR
(24 na dan)

01 230 40 02

NAČRTOVANI IZKLOPI

Vsi načrtovani izklopi

VSI KONTAKTI

OBISK PRI NAŠI ŠTORKLJI BELI V ŠARM EL ŠEJKU

torek, 10. december 2019
OBISK PRI NAŠI ŠTORKLJI BELI  V ŠARM EL ŠEJKU

Ob načrtovanju letošnjega jesenskega dopusta je ključno vlogo odigrala prav štorklja Bela. Redno sem spremljal novice odleta štorkelj Bele in Srečka z ljubljanskega barja. Kot dolgoletni donator in aktivni član starega Azila za živali v Mariboru sem zelo povezan z živalmi, ki živijo v našem okolju. Zato je bila odločitev za dopust v Šarm el Šejku v Egiptu toliko lažja. Želel sem obiskati Belo, ki je sama premagala za nas neverjetno razdaljo preko 4000 km. Povezal sem se z Damijanom Dencem iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic ter mu ponudil svojo pomoč, da poizkušam izslediti našo Belo. 

DOPPS Slovenije mi je posredoval koordinate naprave GPS, s katero je opremljena Bela. V začetku novembra sem tako že petič obiskal svojo priljubljeno počitniško destinacijo na vedno sončnem in prijaznem Sinaju. Že v prvih dneh sem odšel v predel Šarm el Šejka Al Safari, kjer se s svojo druščino zadržuje Bela. Gre za ožjo okolico safari parka (približno 8 km iz Šarm el Šejka), kjer se nahaja 10 večjih bazenov za prečiščevanje odpadnih voda iz omrežja celotnega mesta. 

Tukaj se nahaja ogromno štorkelj pa tudi drugih ptic. Ob mojem prvem obisku smo v prvem bazenu opazili jato črnih rac, meni sicer neznane vrste. Po podatkih  ovratnice GPS prihaja Bela ob bazene Al Safarija dnevno med deseto in dvanajsto uro. Njena druščina se zadržuje ob bazenih ter tu in tam poleti na simpatično, dokaj nizko kroženje nad terenom Safarija. Zaradi plašnosti se štorkljam nismo približevali na manj kot sto metrov, sicer takoj odletijo. 
Prehranjevanja štorkelj ob bazenih nismo opazili. Po besedah domačina iz safari parka naj bi se štorklje in druge ptice prehranjevale v okolici Šarm el Šejka in ne na lokaciji druženja. Po ogledu prečiščevalnih bazenov smo se tudi sami prepričali, da je to praktično nemogoče. V bazenih ni opaziti ničesar živega. Iz ogleda in tudi moje fotodokumentacije je razvidno, za kakšno onesnaženost bazenov gre. Štorklje se zadržujejo strogo na obrobju bazenov. Razen ene, rahlo poškodovane, ki je sicer kmalu odletela, drugih ni bilo v vodi, kot jih lahko sicer vidimo v naših krajih, kjer brezskrbno stikajo za hrano. Zgodaj spomladi načrtujem ponoven obisk Šarm el Šejka, seveda tudi zaradi Bele. Rad bi obiskal še Ras Mohamed, naslednji rezervat na polotoku, približno 45 km iz Šarma. Gre za naslednje veliko zbirališče štorkelj in drugih ptic iz vse Evrope. Po razpoložljivih podatkih letno jug Sinaja obišče ali preleti okoli 500.000 štorkelj.

Srčno si želim, da Belo le uspem najti. Zato sta mi v pomoč še dva pomočnika, dolgoletna prijatelja Egipčana Ebrahima Mohameda in Mando Leno. Tu in tam bosta obiskovala lokacijo, kamor je sicer vsak obisk turistov kot tudi domačinov strogo nadzorovan s strani lokalne policije. 

Oba sem uspel navdušiti z zgodbo o Beli in Srečku, predvsem pa o tem, da se štorklje vedno vračajo k dobrim ljudem. Tako v Slovenijo kot tudi v njihov Egipt. Prav to se ju je močno dotaknilo in še dodatno prepričalo, da nam pomagata z novicami o Beli.

 

Besedilo in fotografije: Jože Vantur, novinar in producent
 

Nazaj

SMS pojavno okno slika

Vas obvestimo o izklopu?

Izpolnite spletni obrazec in o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu vas bomo brezplačno obveščali preko elektronske pošte ali sporočil SMS.

Prijavite se
Izredne razmere pojavno okno slika

Omejevanje porabe

Spoštovani uporabniki, obveščamo vas, da bo v skladu z razglašenimi izrednimi razmerami, prekinjena dobava električne energije uporabnikom na območju Elektra Ljubljana. Ure izklopov bodo objavljene na naši spletni strani, vsak dan od 21. ure dalje za naslednji dan. Prosimo vas, da spremljate spletno stran, kjer bodo objavljene tudi vse morebitne spremembe terminov odklopov, ki lahko nastanejo zaradi sprememb razmer v omrežju. Lahko pa se prijavite na brezplačno obveščanje o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu preko SMS sporočil ali elektronske pošte. V času izklopa ravnajte z električnimi napravami kot, da so pod napetostjo.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje

Elektro Ljubljana

Več informacij