Kjer so štorklje, so doma dobri ljudje,
zato za Belo meje ne obstajajo.
Vi pa ne zamudite niti kilometra, spremljajte
potovanje naše krilate ambasadorke do Afrike ter nazaj,
spoznajte njeno poslanstvo in si na krilih štorkelj razširite obzorja.

PREPOTOVANI KILOMETRI

HITRI
KONTAKT

SPOROČANJE OKVAR
(24 na dan)

01 230 40 02

NAČRTOVANI IZKLOPI

Vsi načrtovani izklopi

VSI KONTAKTI

DOBRA NOVICA: SE ŠTORKLJA BELA VRAČA V SLOVENIJO?

24. marec 2020
DOBRA NOVICA: SE ŠTORKLJA BELA VRAČA V SLOVENIJO?

V času, ko vsi bolj ali manj razmišljamo o epidemiji, je vsaka spodbudna novica toliko bolj pomembna. Te dni nas je razveselilo dejstvo, da v naravi nekatere stvari še vedno potekajo, kot bi morale. Ptice so začele svoje selitve. 

Na interaktivnem zemljevidu, kjer spremljamo potovanje štorklje Bele, smo opazili, da se je ta premaknila iz Šarm el Šejka in da potuje proti severozahodu. Naj vas spomnimo - projekt Leti, leti štorklja se je začel lansko poletje, ko smo v sodelovanju z Društvom za opazovanje in proučevanje ptic dve štorklji z Ljubljanskega barja opremili s telemetrijskima napravama. Kot najbrž že veste, smo ju skupaj z vami poimenovali Srečko in Bela ter na zemljevidu sledili njuni selitvi v Afriko. Štorklji sta ornitologe presenetili že takoj na začetku poti, saj sta se, čeprav iz istega gnezda, v tople kraje odpravili vsaka po svoji poti – Srečko čez Italijo, Bela pa čez Turčijo. Za Srečka se potovanje na žalost ni dobro končalo. V Tuniziji se je najverjetneje zapletel v plastično vrečko in nesrečno poginil.
 
Bela pa na presenečenje znanstvenikov, ni nadaljevala poti proti jugu Afrike, temveč se je ustavila v Šarm el Šejku in tam prezimila. Tako smo vso zimo spremljali Belo, kako vsakodnevno dela le manjše prelete nad egiptovskim letoviščem. S pomočjo kolegov so ornitologi iz DOPPS-a ugotovili, da Bela dnevno hodi k bližnjemu vodnemu zajetju, kjer pije. Na žalost se je izkazalo, da je voda v zajetju precej onesnažena, zato je bila tudi Belina prihodnost negotova.

Prav ob prihodu pomladi pa je Bela presenetila vse, ki ji sledijo, saj se je že začela vračati proti severozahodu.  Kot pojasnjuje dr. Damijan Denac, direktor DOPPS, mlade štorklje po prvi selitvi na jug običajno prezimijo v toplih krajih do tri leta, šele nato se vrnejo v kraje, kjer so se izvalile. Prav zato je tudi težko napovedati, do kod bo Bela poletela tokrat. Možno je, da do Turčije, takšen primer so v DOPPS že spremljali. “Morda pa se, četudi je še spolno nezrela, celo vrne v Slovenijo in se bo tukaj potikala okrog,” še dodaja Denac.

Bela se trenutno nahaja v Izraelu, njeno nadaljnjo pot pa bomo skupaj spremljali še naprej.
 

Nazaj