• Kontakt
Hitri kontakt ikona
HITRI
KONTAKT

SPOROČANJE OKVAR
(24 na dan)

01 230 40 02

NAČRTOVANI IZKLOPI

Vsi načrtovani izklopi

VSI KONTAKTI

SPLOŠNE INFORMACIJE
(PON-PET med 6.00 in 18.00)
(01) 230 40 03
info@elektro-ljubljana.si

SPOROČANJE OKVAR
(24 ur na dan)
(01) 230 40 02

INFORMACIJSKE PISARNE

OSTALI KONTAKTI

VSE OBJAVE

Z električnim avtom bo zdaj lažje potovati med Ljubljano in Mariborom

petek, 29. maj 2015
Z električnim avtom bo zdaj lažje potovati  med Ljubljano in Mariborom

Na Elektru Ljubljana d.d. je danes na  novinarski konferenci potekala predstavitev PILOTNEGA PROJEKTA, KI JE OMOGOČIL GOSTOVANJE ZA UPORABNIKE ELEKTRIČNIH VOZIL. Pilot je bil izveden v okviru mednarodnega projekta ICT4EVEU, ki ga sofinancira Evropska komisija.

Cilj projekta je bil uporabnikom električnih vozil omogočiti gostovanje na polnilnih postajah v ljubljanski in mariborski regiji, na območju mest Pamplona in Vitoria (Španija) in v Bristolu (Velika Britanija). V projektu je sodelovalo 20 podjetij in organizacij iz štirih držav, med njimi štiri podjetja iz Slovenije (Etrel, Elektro Ljubljana, Elektro Ljubljana OVE in Elektro Maribor).  

Ena izmed najpomembnejših storitev, ki so bile razvite v okviru projekta, je gostovanje (roaming). To pomeni, da uporabniki električnih vozil, ki so registrirani pri različnih upravljavcih polnilnih postaj, lahko nemoteno potujejo po Sloveniji in uporabljajo vso polnilno infrastrukturo, ki je vključena v sistem gostovanja. Storitve, kot so rezervacija polnilnega mesta, polnjenje ter kasnejše plačilo storitve  polnjenja in pregled nad podatki vseh preteklih polnjenj, bodo tako dostopne vsem registriranim uporabnikom, ne glede na lokacijo, na kateri polnijo svoje električno vozilo.  

V sistem je bilo vključenih 26 polnilnih postaj v upravljanju Elektro Ljubljana (8 postaj) in Elektro Maribor ter DEM (18 postaj). Med enoletnim poskusnim obratovanjem je na teh polnilnih postajah električna vozila polnilno 175 različnih uporabnikov, izvedenih je bilo 2692 polnjenj s skupno predano energijo 16.974 kWh).      

Uršula Krisper iz Elektra Ljubljana d.d. je spregovorila tudi o načrtih za prihodnje: »Projekt je veliko prispeval k uveljavljanju elektromobilnosti v Sloveniji, saj je uporabnikom električnih vozil omogočil polnjenje na večjem številu polnilnih postaj in olajšal potovanja z električnimi vozili na daljših razdaljah. Poleg večjega  zadovoljstva naših strank za čas trajanja pilota ter dviga ugleda našega podjetja, se je in se bo tudi v prihodnje povečala obiskanost polnilnih postaj, kar predstavlja temelj za širitev naše polnilne infrastrukture in vključitev dodatnih postaj v sistem gostovanja.«  

Jure Ratej, vodja raziskovalnega oddelka v podjetju Etrel d.o.o., vodilnem podjetju pri nas na področju razvoja infrastrukture za električna vozila, ki je razvilo informacijski sistem za gostovanje, je zadovoljno dejal: »Med testiranjem in delovanjem je sistem gostovanja deloval zanesljivo, kar omogoča širjenje sistema gostovanja na polnilne postaje drugih slovenskih in tudi tujih upravljavcev polnilnih postaj. Nadaljnji načrti vključujejo čim večjo pokritost polnilnih postaj v obmejnih regijah Italije, Avstrije in Hrvaške ter na hrvaški obali, dolgoročno pa ustanovitev centraliziranega sistema gostovanja za območje srednje in jugovzhodne Evrope.«                              

Kontakt za medije:

Služba za korporativno komuniciranje Elektro Ljubljana, d.d.

pr@elektro-ljubljana.si

T:(01) 230 40 16

SMS pojavno okno slika

Vas obvestimo o izklopu?

Izpolnite spletni obrazec in o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu vas bomo brezplačno obveščali preko elektronske pošte ali sporočil SMS.

Prijavite se
Izredne razmere pojavno okno slika

Omejevanje porabe

Spoštovani uporabniki, obveščamo vas, da bo v skladu z razglašenimi izrednimi razmerami, prekinjena dobava električne energije uporabnikom na območju Elektra Ljubljana. Ure izklopov bodo objavljene na naši spletni strani, vsak dan od 21. ure dalje za naslednji dan. Prosimo vas, da spremljate spletno stran, kjer bodo objavljene tudi vse morebitne spremembe terminov odklopov, ki lahko nastanejo zaradi sprememb razmer v omrežju. Lahko pa se prijavite na brezplačno obveščanje o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu preko SMS sporočil ali elektronske pošte. V času izklopa ravnajte z električnimi napravami kot, da so pod napetostjo.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje

Elektro Ljubljana

Več informacij