• Kontakt
HITRI
KONTAKT

SPOROČANJE OKVAR
(24 na dan)

01 230 40 02

NAČRTOVANI IZKLOPI

Vsi načrtovani izklopi

VSI KONTAKTI

SPLOŠNE INFORMACIJE
(PON-PET med 6.00 in 18.00)
(01) 230 40 03
info@elektro-ljubljana.si

SPOROČANJE OKVAR
(24 ur na dan)
(01) 230 40 02

INFORMACIJSKE PISARNE

OSTALI KONTAKTI

VSE OBJAVE

Evropska poslanka Romana Tomc si je v Elektru Ljubljana ogledala virtualno elektrarno

6. julij 2015
Evropska poslanka Romana Tomc si je v Elektru Ljubljana ogledala virtualno elektrarno

Romana Tomc, poslanka evropskega parlamenta in podpredsednica delegacije za evropske odnose z Japonsko, si je na obisku v Elektru Ljubljana ogledala predstavitev delovanja virtualne elektrarne.

V Elektru Ljubljana so poslanki predstavili delovanje aplikacije virtualne elektrarne, ki jo Elektro Ljubljana v komercialne namene uspešno uporablja že tretje leto. Tomčeva je bila navdušena nad naprednimi rešitvami, s katerimi evropska energetska podjetja učinkoviteje upravljajo z obnovljivimi in razpršenimi viri električne energije, izboljšujejo stabilnost električnega omrežja in zmanjšujejo ogljični odtis.

V teoriji pametnih omrežij predstavlja virtualna elektrarna eno izmed možnih orodij oziroma elementov pametnih omrežij. Kot orodje omogoča izvajanje storitev prilagajanja odjema in/ali razpršene proizvodnje, enega ali več deležnikov, kot rezultat pa preprečuje preobremenitev v distribucijskem omrežju. Storitev virtualne elektrarne se lahko uporabi tudi za optimizacijo portfelja dobavitelja, z vidika elektroenergetskega sistema pa je lahko vključena tudi v zagotavljanje terciarne rezerve na prenosnem omrežju. Z virtualno elektrarno tako lahko znižujemo obremenitev omrežja, brez investicij v nove vire energije. S prilagajanjem obremenitve v največjem deležu običajno sodelujejo končni industrijski odjemalci, če jim to dopuščajo njihove tehnične in tehnološke omejitve. Elektro Ljubljana virtualno elektrarno trenutno uporablja za zagotavljanje moči za sistemsko, terciarno rezervo pri sistemskem operaterju prenosnega omrežja ELES d.o.o. Aplikacija je, z vsemi funkcionalnostmi,  plod sodelovanja in skupnega razvoja Elektra Ljubljana in podjetja cyberGRID GmbH.