• Kontakt
Hitri kontakt ikona
HITRI
KONTAKT

SPOROČANJE OKVAR
(24 na dan)

01 230 40 02

NAČRTOVANI IZKLOPI

Vsi načrtovani izklopi

VSI KONTAKTI

SPLOŠNE INFORMACIJE
(PON-PET med 6.00 in 18.00)
(01) 230 40 03
info@elektro-ljubljana.si

SPOROČANJE OKVAR
(24 ur na dan)
(01) 230 40 02

INFORMACIJSKE PISARNE

OSTALI KONTAKTI

VSE OBJAVE

Prvih 120 let Elektra Ljubljana

četrtek, 27. oktober 2016
Prvih 120 let Elektra Ljubljana

Na Ljubljanskem gradu je včeraj potekala osrednja slovesnost ob počastitvi 120-letnice Elektra Ljubljana. Poleg slavnostnega govorca, predsednika Državnega zbora dr. Milana Brgleza, sta zbrane nagovorila tudi župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković in predsednik uprave Elektra Ljubljana mag. Andrej Ribič. V kulturnem programu so nastopili Janez Dovč, Marina Martensson, Katja Konvalinka, Irena Yebuah-Tiran, Diego Barrios Ross, Jure Počkaj in Vlado Kreslin.

Elektroenergetsko omrežje sedanje družbe Elektro Ljubljana je začelo nastajati z elektrifikacijo Kočevja. Pred 120 leti so v vodarni in elektrarni mesta Kočevje, ko je mesto dobilo pitno vodo in elektriko, naši predniki opravili pionirsko delo. Gre za pomemben mejnik v zgodovini elektrifikacije na Slovenskem, Kočevje pa je bilo prvo mesto, kjer je pobudo in skrb za elektrifikacijo v celoti prevzela mestna občina. Začetek proizvodnje električnega toka v mestu ob Rinži je prvi zametek javnega električnega omrežja in rojstno leto elektrike v javni rabi na Slovenskem.

Danes Elektro Ljubljana, kot največje distribucijsko podjetje s petimi enotami z elektriko oskrbuje odjemalce na  6.166 km², kar predstavlja 30 % celotne površine Republike Slovenije. Električno energijo dobavlja več kot 330.000 odjemalcem in tako distribuira več kot 35 % vse električne energije v Sloveniji. Upravlja 28 razdelilnih transformatorskih postaj, nekaj več kot 17.500 km vodov in več kot 5.450 transformatorskih postaj.

V zadnjih letih z razvojem storitev in mreže polnilnic sledijo tudi razvoju e-mobilnosti, za katero so prepričani, da predstavlja prihodnost transporta.

Predsednik uprave Elektra Ljubljana mag. Andrej Ribič  je ob visokem jubileju zadovoljno dejal: »Na področju energetike nas čakajo revolucionarne spremembe in mi, v Elektru Ljubljana smo nanje pripravljeni. Lahko rečem, da se energetika vrača tja, kjer se je začela - na distribucijsko omrežje. Priča smo razpršeni proizvodnji, gradimo pametna omrežja, pred nami je digitalizacija, ki bo hitro in daljnosežno spremenila svet.«

Župan Zoran Janković je čestital podjetju Elektro Ljubljana ob njihovem visokem jubileju in izpostavil, da ima 120 let tradicije lahko samo podjetje z znanjem, dobrim vodstvom in pogumom udejanjiti svojo vizijo. »Sodelovanje med Mestno občino Ljubljana in Elektrom Ljubljana je odlično, kar me izjemno veseli. Tudi takrat, ko nas je narava presenetila z žledom in so nekatera območja Ljubljane ostala brez električne energije, so priskočili na pomoč in v težkih razmerah zagotovili elektriko,« je dejal župan in nadaljeval, da so pred kratkim skupaj postavili nove polnilnice za električna vozila, kar je pomemben doprinos k skrbi za okolje, še posebej v letu, ko Ljubljana nosi prestižni naziv Zelena prestolnica Evrope. »Verjamem, da se bo dobro sodelovanje nadaljevalo tudi v prihodnje. Čestitke predsedniku uprave Andreju Ribiču in njegovim sodelavcem na izjemnih rezultatih in uspešno še naprej!«, je sklenil župan.

Dr.  Milan Brglez,  predsednik Državnega zbora RS, je dejal, da je ponosen na to, kar je družba Elektro Ljubljana v vseh teh letih naredila. "A vsega tega ne bi bilo brez ljudi, ki v Elektru Ljubljana delate. Zato gredo čestitke za doseženo predvsem vam. Kot gre vam tudi zahvala, da skrbite za to, da je elektrika dostopna vsem in vsakomur."

Povezava do predstavitvenega filma, ki je nastal ob 120. letnici: https://youtu.be/bmxZy3urB6M

SMS pojavno okno slika

Vas obvestimo o izklopu?

Izpolnite spletni obrazec in o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu vas bomo brezplačno obveščali preko elektronske pošte ali sporočil SMS.

Prijavite se
Izredne razmere pojavno okno slika

Omejevanje porabe

Spoštovani uporabniki, obveščamo vas, da bo v skladu z razglašenimi izrednimi razmerami, prekinjena dobava električne energije uporabnikom na območju Elektra Ljubljana. Ure izklopov bodo objavljene na naši spletni strani, vsak dan od 21. ure dalje za naslednji dan. Prosimo vas, da spremljate spletno stran, kjer bodo objavljene tudi vse morebitne spremembe terminov odklopov, ki lahko nastanejo zaradi sprememb razmer v omrežju. Lahko pa se prijavite na brezplačno obveščanje o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu preko SMS sporočil ali elektronske pošte. V času izklopa ravnajte z električnimi napravami kot, da so pod napetostjo.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje

Elektro Ljubljana

Več informacij