• Kontakt
HITRI
KONTAKT

SPOROČANJE OKVAR
(24 na dan)

01 230 40 02

NAČRTOVANI IZKLOPI

Vsi načrtovani izklopi

VSI KONTAKTI

SPLOŠNE INFORMACIJE
(PON-PET med 6.00 in 18.00)
(01) 230 40 03
info@elektro-ljubljana.si

SPOROČANJE OKVAR
(24 ur na dan)
(01) 230 40 02

INFORMACIJSKE PISARNE

OSTALI KONTAKTI

VSE OBJAVE

Elektrifikacija za leto 2050

6. april 2018
Elektrifikacija za leto 2050

Včeraj je v Ljubljani v Hotelu Slon potekala 4. strateška konferenca elektrodistribucije Slovenije, z naslovom Elektrifikacija za leto 2050

Strokovnjaki iz različnih podjetij so predstavili svoje poglede na tehnološki razvoj in z njim povezane povečane potrebe uporabnikov. Med predavatelji je bila  med drugimi članica uprave SDH, mag. Nada Drobne Popovič, ki je izpostavila dobro delovanje elektrodistribucijskih podjetij in izkazala zavedanje upravljalca, da lahko z ustrezno dividendno politiko pripomore k dekarbonizaciji v smislu povečanja investicij. Mag. Duška Godina, direktorica Agencije za energijo, je izpostavila vlogo aktivnega uporabnika in dinamičnega tarifiranja, ki bo ustrezno prepoznana pri ključnih dokumentih, ki regulirajo dejavnost elektrodistribucij. Konferenca je imela letos tudi mednarodno udeležbo. Predstavnik hrvaškega podjetja HEP ODS, mag. Davor Sokač, je predstavil organizacijo in smer prihodnjega razvoja. Izkazalo se je, da se srečujejo s podobnimi izzivi kot slovenski elektrodistributerji.

Na okrogli mizi o ključnih potrebah in nalogah slovenske distribucije so predstavniki petih slovenskih distribucijskih podjetij v središče postavili vpliv naraščajočega števila uporabnikov električne energije in večanja porabe na delovanje distribucijskega sistema. Spregovorili so o izzivih, ki jih v bližnji prihodnosti prinašajo digitalizacija, dekarbonizacija ogrevanja, e-mobilnost in integracija obnovljivih virov v omrežje. V razpravah so izpostavili pomembno vlogo distribucije v odnosu do končnega uporabnika, kot tudi dejstvo, da bodo lahko v prihodnje le robustna omrežja končnim uporabnikom zagotavljala zanesljivo oskrbo. Dotaknili so se tudi energetske politike, ki naj podpira delovanje distribucij.

Udeležence sta s svojim obiskom počastila tudi predsednik Državnega zbora, dr. Milan Brglez, in minister za infrastrukturo, dr. Peter Gašperšič.

Več na povezavi.