• Kontakt
Hitri kontakt ikona
HITRI
KONTAKT

SPOROČANJE OKVAR
(24 na dan)

01 230 40 02

NAČRTOVANI IZKLOPI

Vsi načrtovani izklopi

VSI KONTAKTI

SPLOŠNE INFORMACIJE
(PON-PET med 6.00 in 18.00)
(01) 230 40 03
info@elektro-ljubljana.si

SPOROČANJE OKVAR
(24 ur na dan)
(01) 230 40 02

INFORMACIJSKE PISARNE

OSTALI KONTAKTI

VSE OBJAVE

Obročkanje štorkelj pri Šentjerneju

četrtek, 27. junij 2019
Obročkanje štorkelj pri Šentjerneju

V prejšnjem tednu smo v sodelovanju s Slovenskim centrom za obročkanje ptičev, ki deluje v sklopu Prirodoslovnega muzeja Slovenije, ponovno izvedli obročkanje štorkelj na širšem območju Šentjerneja. Z nami sta bila Andrej Hudoklin in Dare Fekonja, ki sta se s pomočjo dvižne košare povzpela v gnezda in opravila obročkanje štorkljinih mladičev. Skupno smo obročkali mladiče v gnezdih na 11 lokacijah.

Družba Elektro Ljubljana sodeluje pri obročkanju že več kot 15 let. Namestitev obročkov je pomembna za nadaljnje prepoznavanje štorklje. Glede na obroček lahko za vsako štorkljo, ne glede na to, na katerem koncu sveta je najdena, dobimo podatke o njenem spolu, starosti, datumu in mestu obročkanja. Gre za enega od načinov za spremljanje populacije štorkelj v Sloveniji in po svetu.

V Društvu za opazovanje in proučevanje ptic v zadnjih letih opažajo porast štorkelj na Dolenjskem. Letos so na Dolenjskem in v Beli krajini našteli preko 50 gnezd. Ugotavljajo, da je v Prekmurju zaradi vse večjega števila kmetijskih površin hrane za štorklje vse manj. Te se namreč večinoma hranijo na pokošenih travnikih. Tako jih v zadnjih letih vedno več srečamo na Dolenjskem, kjer so pogoji za prehranjevanje ugodnejši. Prav zato imajo trenutno dolenjske štorklje tudi večje število mladičev kot prekmurske, in sicer med dva in tri, nekatere celo pet.

V Elektru Ljubljana poleg obročkanja sodelujemo tudi pri prestavljanju gnezdišč, kadar so ta postavljena na nevarnih lokacijah. Prav tako skrbimo za izolacijo elektroenergetskih objektov in tako poskušamo zavarovati ptice pred nesrečami. Letos pa se bomo lotili posebnega projekta: v sodelovanju z DOPPS bomo dvema štorkljama namestili telemetrijski napravi in ju tako spremljali na njuni poti v Afriko. Tako bomo pridobili pomembne podatke o habitatu, potovanju in drugih navadah teh veličastnih ptic.

FOTO arhiv Elektra Ljubljana

SMS pojavno okno slika

Vas obvestimo o izklopu?

Izpolnite spletni obrazec in o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu vas bomo brezplačno obveščali preko elektronske pošte ali sporočil SMS.

Prijavite se
Izredne razmere pojavno okno slika

Omejevanje porabe

Spoštovani uporabniki, obveščamo vas, da bo v skladu z razglašenimi izrednimi razmerami, prekinjena dobava električne energije uporabnikom na območju Elektra Ljubljana. Ure izklopov bodo objavljene na naši spletni strani, vsak dan od 21. ure dalje za naslednji dan. Prosimo vas, da spremljate spletno stran, kjer bodo objavljene tudi vse morebitne spremembe terminov odklopov, ki lahko nastanejo zaradi sprememb razmer v omrežju. Lahko pa se prijavite na brezplačno obveščanje o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu preko SMS sporočil ali elektronske pošte. V času izklopa ravnajte z električnimi napravami kot, da so pod napetostjo.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje

Elektro Ljubljana

Več informacij