• Kontakt
Hitri kontakt ikona
HITRI
KONTAKT

SPOROČANJE OKVAR
(24 na dan)

01 230 40 02

NAČRTOVANI IZKLOPI

Vsi načrtovani izklopi

VSI KONTAKTI

SPLOŠNE INFORMACIJE
(PON-PET med 6.00 in 18.00)
(01) 230 40 03
info@elektro-ljubljana.si

SPOROČANJE OKVAR
(24 ur na dan)
(01) 230 40 02

INFORMACIJSKE PISARNE

OSTALI KONTAKTI

VSE OBJAVE

Alenka Bratušek na obisku v Elektru Ljubljana

torek, 27. avgust 2019
Alenka Bratušek na obisku v Elektru Ljubljana

Ministrica Alenka Bratušek se je s sodelavci sestala s predsednikom uprave družbe Elektro Ljubljana mag. Andrejem Ribičem. V pogovoru sta se osredotočila na aktualne teme v slovenski elektrodistribuciji. Ministrica je izrazila zadovoljstvo nad dosedanjim delom družbe in ponudila sodelovanje pri izzivih v prihodnosti. Poudarila je, da se na ministrstvu zavedajo pomena pospešenega razvoja distribucijskega omrežja za dosego okoljskih ciljev.

Bratušek in Ribič sta najprej obravnavala politiko razvoja distribucijskega omrežja, ki bo moralo zaradi razpršenih virov in povečanih obremenitev prevzeti dodatne naloge. Za elektrifikacijo ogrevanja in prometa ter vključevanje obnovljivih virov na distribucijsko omrežje bo poleg izgradnje omrežja treba izvajati tudi ukrepe prilagajanja odjema in trga prožnosti, kar pomeni uvajanje novih tehnologij. Ribič je ob tem ministrici pojasnil, da v Elektru Ljubljana že preizkušamo rešitve v okviru pilotnih projektov. »Ukrepe, ki se bodo izkazali za učinkovite, pa želimo uporabiti pri načrtovanju distribucijskega sistema,« je še dodal. Pri tem je poudaril še, da bi moralo biti uvajanje trga prožnosti vzdržno in gospodarno. Ministrica Bratušek je poudarila, da se na ministrstvu zavzemajo za razvoj omrežja, ki bo odjemalcem omogočalo varno in zanesljivo preskrbo z elektriko, ter bo hkrati prijazno do okolja. »Svet doživlja temeljne spremembe, ki od nas zahtevajo zavedanje o pomenu vzdržnega odnosa do okolja. Pri tem bo razvoj energetike igral ključno vlogo. Veseli me, da se v Elektru Ljubljana tega zavedajo in delujejo v tej smeri.«


Ministrica in Ribič sta razpravljala tudi o Nacionalnem energetsko-podnebnem načrtu (NEPN), ki ureja kompromis med preskrbo z energijo in skrbjo za  okolje. Velik izziv predstavlja zagotovitev ustreznega deleža proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov. To je cilj, ki ga od Slovenije pričakuje tudi EU. Ribič je ob tem povedal, da lahko do leta 2030 dosežemo 27-odstotni delež, vendar je ta cilj povezan z velikimi finančnimi vlaganji.

Ministrica je pohvalila uspešno sodelovanje družbe Elektro Ljubljana pri razvojnih projektih, zlasti prvenstveno delo družbe pri vzpostavitvi mreže polnilnic Gremo na elektriko.

Svoj obisk  je ministrica nadaljevala v Trebnjem. Ogledala si je najnovejši objekt polnilne infrastrukture za električna vozila – sistem polnilnic, ki se povezuje s sončno elektrarno in tako deluje samooskrbno. Novi energetski otok je družba Elektro Ljubljana postavila v sodelovanju z družbo Sitel in občino Trebnje. Ministrica je ob koncu obiska še preizkusila, kako poteka polnjenje, in sedla za volan električnega avtomobila. Pri tem je dodala, da se po Ljubljani na službene obveznosti tudi sama vedno pelje z električnim avtomobilom.

FOTO Domen Pal

SMS pojavno okno slika

Vas obvestimo o izklopu?

Izpolnite spletni obrazec in o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu vas bomo brezplačno obveščali preko elektronske pošte ali sporočil SMS.

Prijavite se
Izredne razmere pojavno okno slika

Omejevanje porabe

Spoštovani uporabniki, obveščamo vas, da bo v skladu z razglašenimi izrednimi razmerami, prekinjena dobava električne energije uporabnikom na območju Elektra Ljubljana. Ure izklopov bodo objavljene na naši spletni strani, vsak dan od 21. ure dalje za naslednji dan. Prosimo vas, da spremljate spletno stran, kjer bodo objavljene tudi vse morebitne spremembe terminov odklopov, ki lahko nastanejo zaradi sprememb razmer v omrežju. Lahko pa se prijavite na brezplačno obveščanje o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu preko SMS sporočil ali elektronske pošte. V času izklopa ravnajte z električnimi napravami kot, da so pod napetostjo.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje

Elektro Ljubljana

Več informacij