• Kontakt
Hitri kontakt ikona
HITRI
KONTAKT

SPOROČANJE OKVAR
(24 na dan)

01 230 40 02

NAČRTOVANI IZKLOPI

Vsi načrtovani izklopi

VSI KONTAKTI

SPLOŠNE INFORMACIJE
(PON-PET med 6.00 in 18.00)
(01) 230 40 03
info@elektro-ljubljana.si

SPOROČANJE OKVAR
(24 ur na dan)
(01) 230 40 02

INFORMACIJSKE PISARNE

OSTALI KONTAKTI

VSE OBJAVE

Knjiga Živel napredek, živela svetloba! na ljubljanskem knjižnem sejmu

četrtek, 28. november 2019
Knjiga Živel napredek, živela svetloba! na ljubljanskem knjižnem sejmu

Ob začetku ljubljanskega knjižnega sejma prihaja na police knjiga Živel napredek, živela svetloba!

Knjiga o zgodovini elektrifikacije Ljubljane je nastala ob 120-letnici začetka delovanja Stare mestne elektrarne. V njej se avtorica Neja Blaj Hribar osredotoča na dogajanje v Ljubljani in širše v regiji, ki je botrovalo nastanku prve elektrarne v Ljubljani. Na pragu stoletja elektrike, kot ga je poimenoval tedanji župan Ivan Hribar, je bila gradnja elektrarne le eden od korakov k modernizaciji današnje prestolnice Slovenije. Knjigo, ki jo je oblikovala Ajda Bevc, je opazila tudi oblikovalska stroka, na letošnjem 9. bienalu slovenskega oblikovanja fundacije Brumen se je uvrstila med najbolje oblikovane knjige in s tem tudi na pregledno razstavo v Narodni galeriji.  

Na sejmu bo na voljo pri založbi Avrora.  

Odlomek iz knjige:

Z novim letom je Ljubljano razsvetlila električna luč. Pred prižigom je bilo v novozgrajeni elektrarni na Slomškovi ulici slovesno odprtje. Udeležili so se ga predstavniki podjetij, raznih zbornic ter mestne in deželne oblasti. Po blagoslovljenju elektrarne je zbrane nagovoril župan Ivan Hribar. ... Zbranim je zaigrala vojaška godba, nato so zagnali stroje in zagorele so prve žarnice. 

A s tem veselega dneva ni bilo konec. Slavnost se je preselila v veliko dvorano Narodnega doma, ki je bila že razsvetljena z električno lučjo. Na banketu so ljudje nazdravljali napredku in hvalili vse vpletene v projekt. »Slavna gospoda! Na pragu dvajsetega stoletja stojimo; na pragu stoletja, katero znanost v neki preroški viziji nazivlja stoletje elektrike! /.../ Bela Ljubljana prestopa dostojno novo dobo. Stoletje elektrike našlo jo bode pripravljeno,« je zbrane nagovoril župan. Ob šesti uri zvečer, ko so se prižgale luči po mestu, so si gostje še skupaj ogledali električno razsvetljeno Ljubljano. Prižganih je bilo 794 žarnic in 48 obločnic. Občinstvo je bilo presenečeno in navdušeno, je bilo zapisano v Slovenskem narodu, po mestu pa naj bi se razlegali vzkliki »Živel napredek, živela svetloba!«

SMS pojavno okno slika

Vas obvestimo o izklopu?

Izpolnite spletni obrazec in o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu vas bomo brezplačno obveščali preko elektronske pošte ali sporočil SMS.

Prijavite se
Izredne razmere pojavno okno slika

Omejevanje porabe

Spoštovani uporabniki, obveščamo vas, da bo v skladu z razglašenimi izrednimi razmerami, prekinjena dobava električne energije uporabnikom na območju Elektra Ljubljana. Ure izklopov bodo objavljene na naši spletni strani, vsak dan od 21. ure dalje za naslednji dan. Prosimo vas, da spremljate spletno stran, kjer bodo objavljene tudi vse morebitne spremembe terminov odklopov, ki lahko nastanejo zaradi sprememb razmer v omrežju. Lahko pa se prijavite na brezplačno obveščanje o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu preko SMS sporočil ali elektronske pošte. V času izklopa ravnajte z električnimi napravami kot, da so pod napetostjo.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje

Elektro Ljubljana

Več informacij