• Kontakt
HITRI
KONTAKT

SPOROČANJE OKVAR
(24 na dan)

01 230 40 02

NAČRTOVANI IZKLOPI

Vsi načrtovani izklopi

VSI KONTAKTI

SPLOŠNE INFORMACIJE
(PON-PET med 6.00 in 18.00)
(01) 230 40 03
info@elektro-ljubljana.si

SPOROČANJE OKVAR
(24 ur na dan)
(01) 230 40 02

INFORMACIJSKE PISARNE

OSTALI KONTAKTI

VSE OBJAVE

Poskrbeli smo za gnezda štorkelj v Vidmu - Dobrepolju

četrtek, 12. marec 2020

V skrbi za okolje, v katerem delujemo, tudi letos sodelujemo pri zagotavljanju varnih gnezdišč za štorklje.

Proti koncu marca se štorklje vračajo v naše kraje, kjer bodo preživele pomlad in poletje. Da bi zagotovili varno bivanje štorkelj, smo na območju občine Vidma - Dobrepolja prestavili dve gnezdi, ki sta stali na betonskih drogovih za prostozračne vode in bili v neposrednem stiku z njimi. »Zaradi tega bi lahko prišlo do stika in posledično poškodbe ali pogina ptice. Zato smo na drog postavili gnezdilni podstavek, ki ga je izdelal naš zaposleni,« je povedal Urban Likozar, vodja službe za distribucijsko operativo v Kočevju.

Po posvetu s predstavniki Društva za opazovanje in preučevanje ptic smo gnezdilni podstavek namestili na drog v neposredni bližini. Ker se štorklje vsako pomlad vračajo v isto gnezdo, je zelo pomembno, da gnezda ne prestavimo predaleč od prvotne lokacije. Tako sta gnezdi pripravljeni, da se štorklje vrnejo iz toplih krajev in se ponovno udomačijo pri nas.

V Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije pravijo, da je v 20 letih pri nas poginilo najmanj 64 štorkelj zaradi trka z žicami ali električnega udara, nekaj gnezd je tudi zgorelo. S prestavljanjem in varovanjem gnezd se v Elektru Ljubljana trudimo, da bi bilo takšnih nesreč vse manj.

 

FOTO Miha Fras