• Kontakt
Hitri kontakt ikona
HITRI
KONTAKT

SPOROČANJE OKVAR
(24 na dan)

01 230 40 02

NAČRTOVANI IZKLOPI

Vsi načrtovani izklopi

VSI KONTAKTI

SPLOŠNE INFORMACIJE
(PON-PET med 6.00 in 18.00)
(01) 230 40 03
info@elektro-ljubljana.si

SPOROČANJE OKVAR
(24 ur na dan)
(01) 230 40 02

INFORMACIJSKE PISARNE

OSTALI KONTAKTI

VSE OBJAVE

Zgodba štrka Srečka zmagala na natečaju Združenih narodov

sreda, 17. junij 2020

Ob letošnjem mednarodnem dnevu okolja je v okviru Programa Združenih narodov za okolje (UNEP) potekal vseevropski likovni natečaj, na katerem je v kategoriji stripov zmagala mlada ustvarjalka Katarina Šeme iz Slovenije. Katarina je v svojem stripu predstavila žalostno usodo našega štrka Srečka, ki se je lani zapletel v plastično vrečko in svojo pot v Afriko nesrečno končal v Tuniziji.

Mladi slovenski štorklji Srečka in Bela smo lani v okviru projekta Leti, leti štorklja v sodelovanju z Društvom za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) opremili z napravama GPS in ju spremljali na interaktivnem zemljevidu v živo spremljala na njuni poti. S podatki, ki so jih preko proučevanja njunega potovanja dobili, so strokovnjaki DOPPS še poglobili razumevanje teh ptic. Žal je danes z nami le še Bela, ki se trenutno nahaja v Turčiji, saj je Srečko kmalu po začetku potovanja v Tuniziji izgubil boj s plastično vrečko.

Njegova usoda nas opominja na naše neodgovorno ravnanje z okoljem in nevarnosti, ki jih onesnaženje okolja predstavlja za ptice. Prav Srečko je bil navdih tudi zmagovalki natečaja v kategoriji stripov Katarini Šeme, ki je navdušeno spremljala njuno potovanje, nesrečna zgodba mladega štrka pa jo je tako pretresla, da je ustvarila strip o njegovi usodi. Njeno delo so opazili tudi pri Združenih narodih, hkrati z nagrado umetnici pa so Srečkovo zgodbo poslali široko v svet.

Katarina je z nami delila tudi svoje razmišljanje ob zmagi: “Zmaga na natečaju me je kar malce presenetila, a verjamem, da je ogromno vlogo odigrala predvsem zgodba, ki je stala za ilustracijo. Zgodba o nesrečnem Srečku. Z navdušenjem sem prvič prebrala novico, da bo mogoče potovanje dveh mladih štorkelj spremljati virtualno s pomočjo GPS sledilnikov. Spletno stran sem potem redno spremljala in ob nenadni novici o Srečkovi smrti zaradi plastike sem se zavedala, da njegova žalostna zgodba nikakor ni osamljena zgodba.

Verjamem, da ima umetnost (katerakoli, ne le vizualna) moč, ki nas lahko spremeni. Ne pove nam direktno, kaj moramo storiti, vendar s svojim drugačnim pristopom komuniciranja omogoči transformativno izkušnjo, zaradi katere pomislimo, se poistovetimo in se aktiviramo. Upam, da se je moja ilustracija koga dotaknila in bo Srečkovo nesrečo pomagala spremeniti v srečo vseh štorkelj prihodnosti.”

Katarini Šeme čestitamo za nagrado. Projekt Leti, leti štorklja pa se nadaljuje tudi letos. S telemetrijskima napravama bodo julija opremili še dve odrasli ptici.

Več o likovnem natečaju in zmagovalnem stripu si lahko preberete tukaj.

SMS pojavno okno slika

Vas obvestimo o izklopu?

Izpolnite spletni obrazec in o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu vas bomo brezplačno obveščali preko elektronske pošte ali sporočil SMS.

Prijavite se
Izredne razmere pojavno okno slika

Omejevanje porabe

Spoštovani uporabniki, obveščamo vas, da bo v skladu z razglašenimi izrednimi razmerami, prekinjena dobava električne energije uporabnikom na območju Elektra Ljubljana. Ure izklopov bodo objavljene na naši spletni strani, vsak dan od 21. ure dalje za naslednji dan. Prosimo vas, da spremljate spletno stran, kjer bodo objavljene tudi vse morebitne spremembe terminov odklopov, ki lahko nastanejo zaradi sprememb razmer v omrežju. Lahko pa se prijavite na brezplačno obveščanje o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu preko SMS sporočil ali elektronske pošte. V času izklopa ravnajte z električnimi napravami kot, da so pod napetostjo.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje

Elektro Ljubljana

Več informacij