• Kontakt
HITRI
KONTAKT

SPOROČANJE OKVAR
(24 na dan)

01 230 40 02

NAČRTOVANI IZKLOPI

Vsi načrtovani izklopi

VSI KONTAKTI

SPLOŠNE INFORMACIJE
(PON-PET med 6.00 in 18.00)
(01) 230 40 03
info@elektro-ljubljana.si

SPOROČANJE OKVAR
(24 ur na dan)
(01) 230 40 02

INFORMACIJSKE PISARNE

OSTALI KONTAKTI

VSE OBJAVE

Uspešna prestavitev gnezda v Turnšah pri Domžalah

2. april 2021

Konec marca je čas, ko se štorklje začnejo vračati iz toplih krajev. V tem tednu so za njihovo varno vrnitev poskrbeli na nadzorništvu Domžale. Za sodelovanje so jih prosili na Zavodu RS za varstvo narave, premestitve pa so se lotili na pobudo stanovalcev.

Gnezdo se je namreč nahajalo na dimniku večstanovanjske stavbe v Turnšah, premestitev pa je bilo treba opraviti zelo hitro, saj naj bi se štorklje vrnile v kratkem, opazili so jih namreč že pri Dobu. Naši zaposleni na nadzorništvu Domžale so tako združili moči z gasilci CZR Domžale, sodeloval pa je tudi koordinator iz Zavoda RS za varstvo narave, in v le nekaj urah so štorkljam pripravili nov dom. Gnezdo so z dimnika večstanovanjske stavbe preselili na drog z železnim gnezdilnim podstavkom, ki so ga postavili v neposredni bližini. Zelo pomembno je namreč, da se gnezdo nahaja čim bližje prvotni lokaciji, saj ga tako štorklja lahko prepozna.

Še istega dne pa nas je presenetila vesela novica. Štorklja se je namreč vrnila le nekaj ur za tem, ko so gnezdo prestavili. Premestitev je bila uspešna, saj se je ptica že ugnezdila v novem domovanju. Samo Rogelj iz območne enote Kranj Zavoda RS za varstvo narave pa je ob tem dejal še: »V zadnjih letih opažamo, da je na Gorenjskem štorkelj vse več, imamo jih 15 do 18 parov, pred dvajset leti pa jih praktično ni bilo. Populacija se širi z jugovzhodnega dela države. Predvidevamo, da se vrsta začenja prilagajati na drugačen način prehrane. Prej so živele na mokriščih in se prehranjevale z žabami, v zadnjem času pa se prehranjujejo tudi z manjšimi glodavci, s čimer si širijo habitat tudi na travnike.«

 

FOTO Miha Fras in Miroslav Marinovič