• Kontakt
Hitri kontakt ikona
HITRI
KONTAKT

SPOROČANJE OKVAR
(24 na dan)

01 230 40 02

NAČRTOVANI IZKLOPI

Vsi načrtovani izklopi

VSI KONTAKTI

SPLOŠNE INFORMACIJE
(PON-PET med 6.00 in 18.00)
(01) 230 40 03
info@elektro-ljubljana.si

SPOROČANJE OKVAR
(24 ur na dan)
(01) 230 40 02

INFORMACIJSKE PISARNE

OSTALI KONTAKTI

VSE OBJAVE

Priključili prvo sončno elektrarno z dinamičnim prilagajanjem moči

četrtek, 15. december 2022
Priključili prvo sončno elektrarno z dinamičnim prilagajanjem moči

V Elektru Ljubljana smo priključili prvo sončno elektrarno, ki ima dinamično prilagojeno moč glede na trenutne razmere v omrežju. »Zdaj vzpostavljamo sistem, ki bo spremljal kritične točke v omrežju glede na napetostne razmere. Napetost namreč merimo v kritični točki omrežja, ki je na drugi lokaciji, kot je postavljena sončna elektrarna. Meritve se pošljejo v distribucijski center vodenja, kjer jih preračunamo in potem pošljemo signale na sončno elektrarno, da zmanjša proizvodnjo, ko se pojavi problem,« je dejal predsednik uprave Aleksander Zupančič.  

Gre za prvo tako sončno elektrarno v Sloveniji, ki bo prilagajala moč glede na trenutno stanje omrežja in kritične točke v njem. »S tem sistemom bomo lahko krmilili maksimalno moč elektrarne v skoraj realnem času. Vodili jo bomo iz našega centra vodenja, ki sicer ne krmili proizvodnih virov, ampak krmili naše omrežje,« je pojasnil predsednik.

Nova sončna elektrarna naj bi začela delovati z novim letom. Njena velikost je 10 kW in gre za povprečno samooskrbno elektrarno. Z uvedbo takšnega načina krmiljenja elektrarn predvidevamo, da se bo število zavrnjenih vlog zmanjšalo za polovico. »Večino vlog za priklop sončnih elektrarn in drugih obnovljivih virov na omrežje zavrnemo zaradi problemov z napetostjo in ne toliko zaradi preobremenitev. Z novim sistemom za uravnavanje moči sončnih elektrarn bomo lahko priklopili več elektrarn in na letni ravni povečali proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov. Veseli smo, da bo imelo lahko še več ljudi svoje elektrarne,« je dodal.

»Pričakujemo, da bo tak način omejevanja le delno vplival na celotno letno proizvodnjo in zato v prihodnje pričakujemo več takih elektrarn, tudi z velikim obsegom proizvodnje. Ker se močno spreminja pridobivanje električne energije in se kažejo večje potrebe po tem tako doma kot tudi v svetu, bomo v prihodnje najverjetneje veliko obnovljivih virov morali voditi iz našega centra vodenja,« je sklenil Zupančič.

SMS pojavno okno slika

Vas obvestimo o izklopu?

Izpolnite spletni obrazec in o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu vas bomo brezplačno obveščali preko elektronske pošte ali sporočil SMS.

Prijavite se
Izredne razmere pojavno okno slika

Omejevanje porabe

Spoštovani uporabniki, obveščamo vas, da bo v skladu z razglašenimi izrednimi razmerami, prekinjena dobava električne energije uporabnikom na območju Elektra Ljubljana. Ure izklopov bodo objavljene na naši spletni strani, vsak dan od 21. ure dalje za naslednji dan. Prosimo vas, da spremljate spletno stran, kjer bodo objavljene tudi vse morebitne spremembe terminov odklopov, ki lahko nastanejo zaradi sprememb razmer v omrežju. Lahko pa se prijavite na brezplačno obveščanje o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu preko SMS sporočil ali elektronske pošte. V času izklopa ravnajte z električnimi napravami kot, da so pod napetostjo.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje

Elektro Ljubljana

Več informacij