• Kontakt
HITRI
KONTAKT

SPOROČANJE OKVAR
(24 na dan)

01 230 40 02

NAČRTOVANI IZKLOPI

Vsi načrtovani izklopi

VSI KONTAKTI

SPLOŠNE INFORMACIJE
(PON-PET med 6.00 in 18.00)
(01) 230 40 03
info@elektro-ljubljana.si

SPOROČANJE OKVAR
(24 ur na dan)
(01) 230 40 02

INFORMACIJSKE PISARNE

OSTALI KONTAKTI

OBVESTILA

 

Sto let elektrifikacije Dolenjske in Bele krajine 1909-2009

14. september 2009

Letos mineva natanko sto let od začetka elektrifikacije Novega mesta in okolice, ko je začel novomeški posestnik in trgovec Franc Seidl z električno energijo oskrbovati uporabnike v Novem mestu. 

 

Z elektrifikacijo Novega mesta se je v tistem času začel ukvarjati tudi ključavničarski mojster Josip Košiček. Odkupil je žago in mlin, ki sta stala ob potoku Prečna, v Luknji. Za elektrifikacijo žage in Novega mesta z okolico je iz svojega mlina in žage zgradil daljnovod 3 kV do Kandije pri Novem mestu. Leto 1909 tako štejemo kot mejnik pri razvoju oskrbe z električno energijo na Dolenjskem.

 
Visoki jubileji si zaslužijo, da jih primerno zaznamujemo. Tako svojim predhodnikom izkažemo spoštovanje do njihovega dela in izrazimo zahvalo. Hkrati vsem nam pomenijo zavezo, da s ponosom nadaljujemo delo začetnikov in graditeljev elektrifikacije do današnjih dni.
 
30. septembra bo potekal svečani dogodek skupaj z odprtjem rekonstruirane RTP Gotna vas. Ob tej priložnosti bo Elektro Ljubljana izdal tudi knjigo, ki bo ohranila dragocene spomine na preteklo obdobje in že prehojeno pot.