• Kontakt
Hitri kontakt ikona
HITRI
KONTAKT

SPOROČANJE OKVAR
(24 na dan)

01 230 40 02

NAČRTOVANI IZKLOPI

Vsi načrtovani izklopi

VSI KONTAKTI

SPLOŠNE INFORMACIJE
(PON-PET med 6.00 in 18.00)
(01) 230 40 03
info@elektro-ljubljana.si

SPOROČANJE OKVAR
(24 ur na dan)
(01) 230 40 02

INFORMACIJSKE PISARNE

OSTALI KONTAKTI

OBVESTILA

 

28. maj Svetovni dan Sonca

petek, 27. maj 2011

Energija sonca predstavlja velik neizkoriščen potencial energije, ki se ga še vedno premalo zavedamo. Sončna energija je neomejena, čista in brezplačna. Z izgradnjo prve sončne elektrarne se je Elektro Ljubljana, že skoraj pred desetletjem, aktivno usmeril v proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov. Letna proizvodnja v lastnih sončnih elektrarnah znaša 750 MWh Zelene energije, tako z električno energijo iz sončnih elektrarn napajamo 230 gospodinjstev in s tem vsako leto prihrani mo 450  ton ogljikovega dioksida, kar ustreza 1.125 na novo zasajenim drevesom ali 2,25 milijona prevoženim kilometrom.

Elektro Ljubljana je aktivno usmerjen v proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov v okviru hčerinskega podjetja Elektro Ljubljana OVE, d.o.o. inženiring s področja obnovljivih virov energije, ki že vrsto let pridobiva električno energijo iz desetih hidroelektrarn, v zadnjih letih pa aktivno sodeluje pri  izgradnji lastnih in tujih sončnih elektrarn, z izkušnjami tako na področju projektiranja kot tudi izgradnje in vključevanja elektrarn v distribucijsko elektroenergetsko omrežje. Elektro Ljubljana se je tako, kot prvi med slovenskimi distribucijskimi podjetji, intenzivno posvetil gradnji sončnih elektrarn ter že leta 2003 finančno in tehnično podprl izgradnjo prve sončne elektrarne v Sloveniji, ki proizvedeno električno energijo oddaja v elektroenergetsko omrežje. Z izgradnjo sončnih elektrarn družba uresničuje začrtano strategijo povečanja deleža primarne energije iz obnovljivih virov, kateri sledi z lastno blagovno znamko Zelena energija, energija proizvedena iz obnovljivih virov. Skupaj proizvedemo 14.351 MWh Zelene energije, tako z energijo pridobljeno iz obnovljivih virov napajamo skupaj okrog 4.500 gospodinjstev in s tem vsako leto prihranimo 8.600 ton ogljikovega dioksida, kar ustreza 21.500 na novo zasajenim drevesom ali 43 milijonov prevoženih kilometrov.

 
Družba že več let aktivno sodeluje tudi pri izobraževanju mladih kadrov. Skupaj s Srednjo šolo tehniških strok v Šiški smo investirali v izgradnjo sončne elektrarne na strehi šole. S sončno elektrarno je šola pridobila najsodobnejši učni in promocijski poligon v Sloveniji za področje sončnih elektrarn, kot enega od perspektivnih obnovljivih virov energije. Šola je s postavitvijo sončne elektrarne uvedla tudi nov program izobraževanja elektrikarjev energetikov – solarnih tehnikov, ki se bodo z nadaljnjim razvojem izobraževalnega programa usposabljali za načrtovanje in gradnjo tudi zahtevnejših sistemov sončnih elektrarn. 
 
Ob sodelovanju pri izobraževanju mladih na področju solarne tehnike, gradi družba tudi sončne elektrarne na lastnih energetskih objektih, z izgradnjo sončnih elektrarn rešuje težave v napajanju odročnih krajev in predvsem ponuja in zagotavlja celovito "know how" rešitev na enem mestu za izgradnjo sončne elektrarne na strehi potencialnih investitorjev. Elektro Ljubljana zato stalno spremlja hiter razvoj solarnih sistemov, ki so iz dneva v dan boljši, zmogljivejši in tudi cenovno dostopnejši. Pri projektiranju in gradnji upošteva najnovejša znanja in tehnologije, saj le tako lahko svetuje, projektira in izdeluje najučinkovitejše sončne elektrarne po meri naročnika. 
 
V letu 2011 družba  nadaljuje z izgradnje šestih sončnih elektrarn iz katerih pričakujemo 122 MWh proizvedene električne energije. V kratkem bo predstavljena javnosti sončna elektrarna na lastnem objektu v Domžalah, ki je prav tako zgrajena z lastnim znanjem in izkušnjami.
 
Več informacij na spletni strani www.elektro-ljubljana.si  in preko elektronskega naslova: soncne.elektrarne@elektro-ljubljana.si.

 

SMS pojavno okno slika

Vas obvestimo o izklopu?

Izpolnite spletni obrazec in o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu vas bomo brezplačno obveščali preko elektronske pošte ali sporočil SMS.

Prijavite se
Izredne razmere pojavno okno slika

Omejevanje porabe

Spoštovani uporabniki, obveščamo vas, da bo v skladu z razglašenimi izrednimi razmerami, prekinjena dobava električne energije uporabnikom na območju Elektra Ljubljana. Ure izklopov bodo objavljene na naši spletni strani, vsak dan od 21. ure dalje za naslednji dan. Prosimo vas, da spremljate spletno stran, kjer bodo objavljene tudi vse morebitne spremembe terminov odklopov, ki lahko nastanejo zaradi sprememb razmer v omrežju. Lahko pa se prijavite na brezplačno obveščanje o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu preko SMS sporočil ali elektronske pošte. V času izklopa ravnajte z električnimi napravami kot, da so pod napetostjo.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje

Elektro Ljubljana

Več informacij