• Kontakt
Hitri kontakt ikona
HITRI
KONTAKT

SPOROČANJE OKVAR
(24 na dan)

01 230 40 02

NAČRTOVANI IZKLOPI

Vsi načrtovani izklopi

VSI KONTAKTI

SPLOŠNE INFORMACIJE
(PON-PET med 6.00 in 18.00)
(01) 230 40 03
info@elektro-ljubljana.si

SPOROČANJE OKVAR
(24 ur na dan)
(01) 230 40 02

INFORMACIJSKE PISARNE

OSTALI KONTAKTI

OBVESTILA

 

Naj bo luč - 110. let elektrifikacije Ljubljane

sreda, 29. april 2009
1. januarja 1898 je Ljubljana zažarela v električni svetlobi in s tem se je začela drugačna doba: nova, moderna in svetla. Takrat je tudi prvič zagorela električna luč v Ljubljani. 1. januarja so namreč slavnostno pognali stroje Mestne elektrarne ljubljanske (MEL) in vse mesto osvetlili z lučjo.

Takrat se je električna energija rabila predvsem za javno razsvetljavo ulic in trgov: 794 žarnic in 48 obločnic. Z električno napeljavo so opremili tudi vrsto javnih zgradb. Zasebnih odjemalcev elektrike pa je bilo v začetku še malo in ljudje so se nekako bali te novosti. Zato je bila poraba električne energije za razsvetljavo privatnih hiš precej let zelo majhna. Glede na to je imela MEL konec tega leta le 149 odjemalcev s 6358 žarnicami, 89 obločnicami, 12 motorji in 3 aparati, kot je v svoji knjigi Sto let Mestne elektrarne Ljubljanske zapisal Tadej Brate.

MEL, ki je bila leta 1988 razglašena za tehniški spomenik je eden najlepših ohranjenih industrijskih objektov na Slovenskem, postavljen v obdobju Jugend stila, zgrajen v takrat značilnem slogu opečnatih industrijskih objektov z neometano fasado. Leta 1997 je bila MEL obnovljena, kar je zagotovilo, da se stara zgradba ni zrušila in ostaja nema priča preteklih časov. Trenutno v MEL sobivajo »električna energija« in ustvarjalci umetnosti.

V letu 2007, do vključno samega prelomnega trenutka - 1. januarja 2008 bo Elektro Ljubljana visoko in častitljivo 110. obletnico, ki jo obeležujejo trije ključni dogodki: začetek elektrifikacije Ljubljane, začetek delovanja MEL in trenutek, ko je zasvetila prva luč v prestolnici zaznamoval s priložnostnimi dogodki in promocijo slovenskega elektrogospodarstva.

SMS pojavno okno slika

Vas obvestimo o izklopu?

Izpolnite spletni obrazec in o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu vas bomo brezplačno obveščali preko elektronske pošte ali sporočil SMS.

Prijavite se
Izredne razmere pojavno okno slika

Omejevanje porabe

Spoštovani uporabniki, obveščamo vas, da bo v skladu z razglašenimi izrednimi razmerami, prekinjena dobava električne energije uporabnikom na območju Elektra Ljubljana. Ure izklopov bodo objavljene na naši spletni strani, vsak dan od 21. ure dalje za naslednji dan. Prosimo vas, da spremljate spletno stran, kjer bodo objavljene tudi vse morebitne spremembe terminov odklopov, ki lahko nastanejo zaradi sprememb razmer v omrežju. Lahko pa se prijavite na brezplačno obveščanje o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu preko SMS sporočil ali elektronske pošte. V času izklopa ravnajte z električnimi napravami kot, da so pod napetostjo.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje

Elektro Ljubljana

Več informacij