• Kontakt
HITRI
KONTAKT

SPOROČANJE OKVAR
(24 na dan)

01 230 40 02

NAČRTOVANI IZKLOPI

Vsi načrtovani izklopi

VSI KONTAKTI

SPLOŠNE INFORMACIJE
(PON-PET med 6.00 in 18.00)
(01) 230 40 03
info@elektro-ljubljana.si

SPOROČANJE OKVAR
(24 ur na dan)
(01) 230 40 02

INFORMACIJSKE PISARNE

OSTALI KONTAKTI

OBVESTILA

 

Spoštljivih 110 let dejavnosti Elektra Ljubljana

29. april 2009
Leta 1896 – z elektrifikacijo Kočevja – je pričelo nastajati elektroenergetsko omrežje sedanjega javnega podjetja za distribucijo električne energije Elektra Ljubljana. S tem se je praktično pričela tudi doba elektrogospodarstva v Sloveniji, saj je sedanji elektroenergetski sistem nastajal tako, da so se med seboj povezovali lokalni sistemi.

Elektro Ljubljana opravlja na svojem oskrbovalnem področju tri obvezne republiške gospodarske javne službe: distribucijo električne energije, upravljanje distribucijskega omrežja in dobavo električne energije tarifnim odjemalcem. Korenine teh dejavnosti segajo v daljno leto 1896. Naj spomnimo, da je tega leta Kočevje gradilo vodovod. Mestna občina Kočevje se je ob tej priložnosti odločila tudi za preskrbo mesta z elektriko in ustanovila občinsko podjetje Mestna elektrarna in vodarna v Kočevju, z namenom oskrbovanja mesta z elektriko in vodo. V tem letu so tako v tedanji občini Kočevje izvedli javno elektrifikacijo mesta ter s tem prvo javno elektrifikacijo na celotnem slovenskem ozemlju. Preko 700 gospodinjstev je tako dobilo v svoje domove elektriko za razsvetljavo.

Čeprav je električna luč na Slovenskem zasvetila že leta 1883 (Maribor, parni mlin) – že štiri leta po tem, ko je Edison s svojo žarnico na ogleno nitko človeštvu odprl pot v novo dobo tehničnega in gospodarskega napredka – pa je bilo glede na definicijo elektrifikacije, »Elektrifikacija je preskrba vsakega interesenta s trajno, kar najcenejšo energijo v zadostni množini z najmanjšimi sredstvi in tehnično najpopolnejše« (1932 – ljubljanski klub elektroinženirjev), šele leta 1896 zadoščeno pojmu elektrifikacije, ko je v Kočevju, prvič v Sloveniji, občina prevzela elektrifikacijo v svoje roke.

Elektro Ljubljana bo v letu 2006 s priložnostno promocijo izkazal spoštovanje do 110. obletnice dejavnosti podjetja. Že sedaj vas lahko obvestimo, da bo ključni dogodek v sredo, 27. septembra in bo povezam s slovesnim odprtjem nove RTP v Ribnici.