• Kontakt
Hitri kontakt ikona
HITRI
KONTAKT

SPOROČANJE OKVAR
(24 na dan)

01 230 40 02

NAČRTOVANI IZKLOPI

Vsi načrtovani izklopi

VSI KONTAKTI

SPLOŠNE INFORMACIJE
(PON-PET med 6.00 in 18.00)
(01) 230 40 03
info@elektro-ljubljana.si

SPOROČANJE OKVAR
(24 ur na dan)
(01) 230 40 02

INFORMACIJSKE PISARNE

OSTALI KONTAKTI

OBVESTILA

 

Spoštljivih 110 let dejavnosti Elektra Ljubljana

sreda, 29. april 2009
Leta 1896 – z elektrifikacijo Kočevja – je pričelo nastajati elektroenergetsko omrežje sedanjega javnega podjetja za distribucijo električne energije Elektra Ljubljana. S tem se je praktično pričela tudi doba elektrogospodarstva v Sloveniji, saj je sedanji elektroenergetski sistem nastajal tako, da so se med seboj povezovali lokalni sistemi.

Elektro Ljubljana opravlja na svojem oskrbovalnem področju tri obvezne republiške gospodarske javne službe: distribucijo električne energije, upravljanje distribucijskega omrežja in dobavo električne energije tarifnim odjemalcem. Korenine teh dejavnosti segajo v daljno leto 1896. Naj spomnimo, da je tega leta Kočevje gradilo vodovod. Mestna občina Kočevje se je ob tej priložnosti odločila tudi za preskrbo mesta z elektriko in ustanovila občinsko podjetje Mestna elektrarna in vodarna v Kočevju, z namenom oskrbovanja mesta z elektriko in vodo. V tem letu so tako v tedanji občini Kočevje izvedli javno elektrifikacijo mesta ter s tem prvo javno elektrifikacijo na celotnem slovenskem ozemlju. Preko 700 gospodinjstev je tako dobilo v svoje domove elektriko za razsvetljavo.

Čeprav je električna luč na Slovenskem zasvetila že leta 1883 (Maribor, parni mlin) – že štiri leta po tem, ko je Edison s svojo žarnico na ogleno nitko človeštvu odprl pot v novo dobo tehničnega in gospodarskega napredka – pa je bilo glede na definicijo elektrifikacije, »Elektrifikacija je preskrba vsakega interesenta s trajno, kar najcenejšo energijo v zadostni množini z najmanjšimi sredstvi in tehnično najpopolnejše« (1932 – ljubljanski klub elektroinženirjev), šele leta 1896 zadoščeno pojmu elektrifikacije, ko je v Kočevju, prvič v Sloveniji, občina prevzela elektrifikacijo v svoje roke.

Elektro Ljubljana bo v letu 2006 s priložnostno promocijo izkazal spoštovanje do 110. obletnice dejavnosti podjetja. Že sedaj vas lahko obvestimo, da bo ključni dogodek v sredo, 27. septembra in bo povezam s slovesnim odprtjem nove RTP v Ribnici.

SMS pojavno okno slika

Vas obvestimo o izklopu?

Izpolnite spletni obrazec in o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu vas bomo brezplačno obveščali preko elektronske pošte ali sporočil SMS.

Prijavite se
Izredne razmere pojavno okno slika

Omejevanje porabe

Spoštovani uporabniki, obveščamo vas, da bo v skladu z razglašenimi izrednimi razmerami, prekinjena dobava električne energije uporabnikom na območju Elektra Ljubljana. Ure izklopov bodo objavljene na naši spletni strani, vsak dan od 21. ure dalje za naslednji dan. Prosimo vas, da spremljate spletno stran, kjer bodo objavljene tudi vse morebitne spremembe terminov odklopov, ki lahko nastanejo zaradi sprememb razmer v omrežju. Lahko pa se prijavite na brezplačno obveščanje o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu preko SMS sporočil ali elektronske pošte. V času izklopa ravnajte z električnimi napravami kot, da so pod napetostjo.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje

Elektro Ljubljana

Več informacij