• Kontakt
Hitri kontakt ikona
HITRI
KONTAKT

SPOROČANJE OKVAR
(24 na dan)

01 230 40 02

NAČRTOVANI IZKLOPI

Vsi načrtovani izklopi

VSI KONTAKTI

SPLOŠNE INFORMACIJE
(PON-PET med 6.00 in 18.00)
(01) 230 40 03
info@elektro-ljubljana.si

SPOROČANJE OKVAR
(24 ur na dan)
(01) 230 40 02

INFORMACIJSKE PISARNE

OSTALI KONTAKTI

OBVESTILA

 

Okvare in motnje na omrežju od 23. do 26. oktobra 2003

sreda, 29. april 2009
Zgodnji jesenski sneg, ki je padal 23. in 24. oktobra, je presenetil ljudi po svoji obilnosti kljub pravilni vremenski napovedi. Presenetil pa je tudi naravo, saj je bila še vedno odeta v pisane jesenske barve. Prav dejstvo, da še ni odpadlo listje, je bilo v največji meri krivo za izpadanje daljnovodov, saj je prihajalo do naslanjanja oz. lomljenja drevja na daljnovode.

Sama količina snega po nižinah ni bila velika, medtem ko ga je v višje ležečih krajih zapadlo tudi do 20 cm. Največ snega je padlo v višje ležečih predelih Notranjske in Kočevja.
Težak in moker sneg je najprej začel podirati drevje na področju RTP Žiri, kar so prvi občutili prebivalci na območju Fužin okoli 18 ure. Le malce kasneje so se izpadi začeli pojavljati tudi na področju Kočevske reke v smeri proti obkolpski dolini. Število izpadov je na področju Kočevja, Notranjske in Grosupljega v naslednjih urah skokovito naraslo, zato sta bila vpoklicana dežurni dispečer v Center vodenja Kočevje in dežurni dispečer v Center vodenja Ljubljana okolica.
Ponoči so se okvare začele pojavljati še na področju Črnuč, Domžal, Litije, Trebnjega, Hrastnika in Zidanega mosta, vendar v manjšem obsegu. Večina okvar je bila čez dan odpravljenih, v večernem času pa je ponovno snežilo, kar je imelo za posledico dodatne okvare, tudi na področjih, kjer so bile že odpravljene.
Okvare na daljnovodih so se pojavljale še v soboto in nedeljo, 25. in 26. oktobra, kot posledica otresanja snega ali dodatnega podiranja drevja. Stanje se je v soboto normaliziralo, v nedeljo pa so bile odpravljene še zadnje okvare na področju Dobrega polja in Loža.
Poleg trajnih okvar je bilo tudi veliko število kratkotrajnih izpadov, ki jih je uspešno rešila avtomatika ponovnega vklopa. Za občutljivejše odjemalce pa so bile precej moteče motnje oziroma prenapetostni sunki, ob nastopu okvar na daljnovodih še posebej v neposredni bližini RTP.
V dneh od 23. do 26. oktobra so kot posledica sneženja nastopile okvare na 44 srednjenapetostnih daljnovodih, prizadetih pa je bilo okoli 10.000 odjemalcev, od katerih so bili nekateri prizadeti večkrat. Med pomembnejšimi odjemalci pa sta bila najbolj prizadeta Alpina in Inles.


OCENA ŠKODE:


LJUBLJANA OKOLICA     20.948.530,00
TRBOVLJE                   ca. 1.200.000,00
KOČEVJE                     3.770.000,00
LJUBLJANA MESTO       ni bilo škod
NOVO MESTO na področju Trebnjega   ca. 3.500.000,00

SMS pojavno okno slika

Vas obvestimo o izklopu?

Izpolnite spletni obrazec in o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu vas bomo brezplačno obveščali preko elektronske pošte ali sporočil SMS.

Prijavite se
Izredne razmere pojavno okno slika

Omejevanje porabe

Spoštovani uporabniki, obveščamo vas, da bo v skladu z razglašenimi izrednimi razmerami, prekinjena dobava električne energije uporabnikom na območju Elektra Ljubljana. Ure izklopov bodo objavljene na naši spletni strani, vsak dan od 21. ure dalje za naslednji dan. Prosimo vas, da spremljate spletno stran, kjer bodo objavljene tudi vse morebitne spremembe terminov odklopov, ki lahko nastanejo zaradi sprememb razmer v omrežju. Lahko pa se prijavite na brezplačno obveščanje o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu preko SMS sporočil ali elektronske pošte. V času izklopa ravnajte z električnimi napravami kot, da so pod napetostjo.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje

Elektro Ljubljana

Več informacij