• Kontakt
Hitri kontakt ikona
HITRI
KONTAKT

SPOROČANJE OKVAR
(24 na dan)

01 230 40 02

NAČRTOVANI IZKLOPI

Vsi načrtovani izklopi

VSI KONTAKTI

SPLOŠNE INFORMACIJE
(PON-PET med 6.00 in 18.00)
(01) 230 40 03
info@elektro-ljubljana.si

SPOROČANJE OKVAR
(24 ur na dan)
(01) 230 40 02

INFORMACIJSKE PISARNE

OSTALI KONTAKTI

OBVESTILA

 

Zamenjava energetskega transformatorja v RTP 110/10kV Bežigrad

sreda, 29. april 2009
V času od 2.-5. decembra 2002 je v mrzlem in deževnem vremenu služba za vzdrževanje VN omrežja s pomočjo zunanjega izvajalca ETRA33 in strokovnih služb UDO zamenjala energetski transformator TR2 v RTP 110/10 kV Bežigrad.

Stari transformator Rade Končar 110/10 kV, nazivne moči 20 MVA, letnik 1967 je bil zaradi dotrajanosti in okvare regulacijskega stikala zamenjan z novim 110/(21)10,5 kV, moči 31,5 MVA, letnik 2002, proizvajalca ETRA33. Stari je bil že na koncu življenjske dobe, kar so pokazale kemijske preiskave olja in papirne izolacije, tako da se morebitna popravila ne bi izplačala. Stari transformator je bil odpeljan na razgradnjo v tovarno ETRA33, ki ima tudi certifikat ISO14001, kar zagotavlja, da bo razgrajen na okolju prijazen način. Transporte (transportna masa ca. 50 ton) je vršilo podjetje Transing. Pomemben faktor upravičenosti zamenjave so tudi izgube transformatorja, ki so pri novem veliko manjše. To omogočajo novi, boljši materiali iz katerih je izdelan transformator. Novi transformator se od starega razlikuje tudi po tem, da je hlajenje izvedeno le z radiatorji, torej brez ventilatorjev, ki so vir hrupa. To je omogočeno zaradi večje skupne površine radiatorjev, ki so veliko tanjši in jih je več. Potreba po zamenjavi transformatorja je nakazana tudi v študiji EIMV št. 1523/1 »Razvoj elektrodistribucijskega omrežja Elektra Ljubljana, d.d. – Ljubljana mesto«, ki podaja potrebo po doinštaliranju nove moči v RTP 110/10 kV Bežigrad. Do leta 2005. Novi transformator je prevezljiv, kar pomeni, da ga ne bo potrebno menjati v primeru, če bi bil prehod na 20 kV izveden pred iztekom njegove življenjske dobe, ki je ca. 40 let, močno pa je odvisno od obremenitve oziroma temperature transformatorja.

Tomaž Pungartnik,
OE Distribucija električne energije

SMS pojavno okno slika

Vas obvestimo o izklopu?

Izpolnite spletni obrazec in o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu vas bomo brezplačno obveščali preko elektronske pošte ali sporočil SMS.

Prijavite se
Izredne razmere pojavno okno slika

Omejevanje porabe

Spoštovani uporabniki, obveščamo vas, da bo v skladu z razglašenimi izrednimi razmerami, prekinjena dobava električne energije uporabnikom na območju Elektra Ljubljana. Ure izklopov bodo objavljene na naši spletni strani, vsak dan od 21. ure dalje za naslednji dan. Prosimo vas, da spremljate spletno stran, kjer bodo objavljene tudi vse morebitne spremembe terminov odklopov, ki lahko nastanejo zaradi sprememb razmer v omrežju. Lahko pa se prijavite na brezplačno obveščanje o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu preko SMS sporočil ali elektronske pošte. V času izklopa ravnajte z električnimi napravami kot, da so pod napetostjo.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje

Elektro Ljubljana

Več informacij