• Kontakt
Hitri kontakt ikona
HITRI
KONTAKT

SPOROČANJE OKVAR
(24 na dan)

01 230 40 02

NAČRTOVANI IZKLOPI

Vsi načrtovani izklopi

VSI KONTAKTI

SPLOŠNE INFORMACIJE
(PON-PET med 6.00 in 18.00)
(01) 230 40 03
info@elektro-ljubljana.si

SPOROČANJE OKVAR
(24 ur na dan)
(01) 230 40 02

INFORMACIJSKE PISARNE

OSTALI KONTAKTI

OBVESTILA

 

Elektro Ljubljana postavil avtonomno sončno elektrarno na strehi stanovanjske hiše v Primči vasi

sreda, 29. april 2009
Na današnjem krajšem svečanem dogodku sta Mirko Marinčič, predsednik uprave Elektra Ljubljana in župan občine Ivančna Gorica, Jernej Lampret simbolično otprla avtonomno sončno elektrarno na strehi stanovanjske hiše v Primči vasi.

Elektro Ljubljana, ki kot največje distribucijsko podjetje oskrbuje več kot 306 tisoč odjemalcev na ozemlju tretjine Slovenije, se zaveda svojega poslanstva tako na poslovnem kot tudi na širšem družbenem področju ter s tem namenom že vrsto let sledi prizadevanjem ohranitve okolja s spodbujanjem učinkovite rabe energije in proizvodnjo energije iz obnovljivih virov.

V Suhi krajini, v bližini Primče vasi, se nahaja stanovanjska hiša, ki je do nedavnega bila brez električne energije. Zaradi oddaljenosti od vasi, s tem pa tudi od obstoječega distribucijskega omrežja, bi izvedba omrežja za napajanje omenjene stanovanjske hiše z električno energijo predstavljala zelo velik strošek kar je tudi razlog, da je objekt do letošnjega leta ostal brez napajanja z el. energijo. Kot zelo hitra, enostavna, cenovno ugodna hkrati pa okolju prijazna rešitev se je izkazala postavitev otočne sončne elektrarne.

Tako smo v juliju na strehi stanovanjske hiše zgradili avtonomno sončno elektrarno moči 250 Wp. Elektrarna je sestavljena iz štirih kosov polikristalnih solarnih modulov Kyocera KC 65T-1, ki so postavljeni na južni strani strehe, ter hibridne napajalne naprave Smart SWHBG 1000 z vgrajenim polnilnim regulatorjem, razsmernikom 24/230 V in akumulatorskimi baterijami skupne kapacitete 200 Ah. Sončne celice s proizvedeno el. energijo napajajo akumulatorske baterije, te pa prek razsmernika omogočajo napajanje varčnih žarnic ter porabnikov, kot so radijski in TV-sprejemnik, črpalka za vodo. Za podporo sistemu je dodan bencinski sinhronski generator moči 2,5 kW. Ko na akumulatorskih baterijah, zaradi manjše proizvodnje iz solarnih modulov ali preobremenjenosti zaradi večjega števila porabnikov, pade napetost pod spodnjo dovoljeno mejo 22,5 V se avtomatsko vključi sinhronski generator, ki poskrbi za napajanje akumulatorskih baterij. Tako je doseženo nemoteno napajanje porabnikov v objektu.

Napajanje omenjene stanovanjske hiše s sončnimi celicami je le začasna rešitev, saj Elektro Ljubljana intenzivno išče rešitev problematike elektrifikacije celotnega območja. Postavljena otočna sončna elektrarna se je pokazala kot odlična rešitev za hitro odpravljanje problemov napajanja z električno energijo, poleg tega pa je po izgradnji distribucijskega omrežja mogoče tako postavljeno sončno elektrarno potem, ko ni več potrebna, demontirati in postaviti na drugo mesto.

V želji, da bi v čim večji meri pripomogli k osveščanju naših odjemalcev o pomembnosti ohranjanja okolja smo v podjetju razvili blagovno znamko Zelena energija, energijo proizvedeno iz 100-odstotno obnovljivih virov. Hčerinsko podjetje Male hidroelektrarne Elektro Ljubljana (MHE), katere osnovna dejavnost je proizvodnja el. energije iz 100-odstotno obnovljivih virov, je bilo ustanovljeno leta 2002, kot rezultat dolgoletnih prizadevanj varovanja okolja. Družba MHE že vrsto let pridobiva el. energijo iz desetih hidroelektrarn, v zadnje čase pa se posvečamo izkoriščanju sončne energije, ki s stališča eksternalij velja za najboljši način pridobivanja el. energije iz obnovljivih virov. Naše podjetje je prvo med slo­venskimi distribucijskimi podjetji, ki se je spustilo na področje gradnje sončnih elektrarn ter finančno in tehnično podprlo gradnjo prve sončne elektrarne v Sloveniji, priključene na distribucijsko omrežje, ki je postavlje­na na strehi poslovno-trgovskega ob­jekta, na Litijski cesti 45 v Ljubljani.

Leta 2004 je naše podjetje sofinanciralo tudi manjšo otočno elektrarno moči 300 Wp za napajanje planinske koče Pri Jelenovem studencu. Tako smo rešili poblem onesnaževanja okolja zaradi delovanja agregata, ki je do takrat služil za napajanje koče. V lanskem letu, smo v sodelovanju s Srednjo šolo tehniških strok Šiška zgradili sončno elektrarno moči 25,16 kW, ki služi predvsem za promocijo večjega izkoriščanja solarne energije ter za demonstracijske, raziskovalne in izobraževalne namene. V letošnjem letu smo zgradili drugo otočno sončno elektrarno, za napajanje odročne stanovanjske hiše.

Dodatne informacije: info@elektro-ljubljana.si

SMS pojavno okno slika

Vas obvestimo o izklopu?

Izpolnite spletni obrazec in o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu vas bomo brezplačno obveščali preko elektronske pošte ali sporočil SMS.

Prijavite se
Izredne razmere pojavno okno slika

Omejevanje porabe

Spoštovani uporabniki, obveščamo vas, da bo v skladu z razglašenimi izrednimi razmerami, prekinjena dobava električne energije uporabnikom na območju Elektra Ljubljana. Ure izklopov bodo objavljene na naši spletni strani, vsak dan od 21. ure dalje za naslednji dan. Prosimo vas, da spremljate spletno stran, kjer bodo objavljene tudi vse morebitne spremembe terminov odklopov, ki lahko nastanejo zaradi sprememb razmer v omrežju. Lahko pa se prijavite na brezplačno obveščanje o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu preko SMS sporočil ali elektronske pošte. V času izklopa ravnajte z električnimi napravami kot, da so pod napetostjo.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje

Elektro Ljubljana

Več informacij