• Kontakt
Hitri kontakt ikona
HITRI
KONTAKT

SPOROČANJE OKVAR
(24 na dan)

01 230 40 02

NAČRTOVANI IZKLOPI

Vsi načrtovani izklopi

VSI KONTAKTI

SPLOŠNE INFORMACIJE
(PON-PET med 6.00 in 18.00)
(01) 230 40 03
info@elektro-ljubljana.si

SPOROČANJE OKVAR
(24 ur na dan)
(01) 230 40 02

INFORMACIJSKE PISARNE

OSTALI KONTAKTI

OBVESTILA

 

Omrežje uspešno prestalo sneg, veter in nizke temperature

sreda, 29. april 2009
Letošnja zima se je pričela že na Martinovo 11. novembra 2004, saj je nekaj centimetrov mokrega snega povzročilo nevšečnosti na področju Kočevja in Notranjske.

Zaradi dodatne obtežbe s snegom in padcev drevja je prišlo do okvar na področju Babnega polja, Vrhnike in Kočevja. Ker se je sneg zelo oprijemal žic daljnovodov, ter nekaj ur kasneje pričel hitro topiti je prišlo na področju Kočevja še do nekaj kratkotrajnih izpadov (uspešnih APV) zaradi otresanja snega z žic.

Toda k sreči so bile omenjene težave skorajda edine v letošnji zimi. Vse je kazalo, da prave zime sploh nebo, saj smo bili za božič in novo leto prikrajšani za belo praznično idilo. Narava je tako poskrbela za čas, v katerem je listje z dreves lahko povsem odpadlo.

Do prvih večjih snežnih padavin je prišlo 19. januarja 2005, temperature so se konec januarja zelo znižale, na področju Kočevja, Črnomlja in Babnega polja se je živo srebro spustilo pod –20 oC. Zima se je nadaljevala vse do začetka marca, predvsem je bila obilica snega razveseljiva za otroke med zimskimi počitnicami. Zapadli sneg je bil vedno suh in se skorajda ni oprijemal žic daljnovodov, prav tako ni povzročal lomljenja vej drevja. Žledu v letošnji zimi ni bilo. Zaradi otresanja snega ob otoplitvi je prišlo dne 13.marca 2005 le do kratkotrajnega izpada na področju Kočevja in Loškega potoka, kjer je v zimskih mesecih zapadlo največ snega (do 1 m).

Zaradi izredno nizkih temperatur v mesecu marcu se je zelo povečala konična obremenitev, tako je dne 2. marca 2005 konična obremenitev celotne Elektro Ljubljane znašala 578 MVA, kar je tudi maksimalna obremenitev Elektro Ljubljane do sedaj. Tega dne je bila temperatura okoli –23 oC. Pričakovana konična obremenitev v mesecu marcu, pri normalnih temperaturah za ta mesec pa znaša okoli 540 MVA.

Zima je prizanesla vsem dežurnim službam, ki so bile ves čas v pripravljenosti. Takšne zime si lahko samo želimo, seveda pa se moramo zavedati, da je še ni konec. Kljub temu, da je koledarsko že pomlad, nas lahko še vedno preseneti moker sneg in nevšečnosti pri dobavi električne energije so zopet tu!

 

SMS pojavno okno slika

Vas obvestimo o izklopu?

Izpolnite spletni obrazec in o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu vas bomo brezplačno obveščali preko elektronske pošte ali sporočil SMS.

Prijavite se
Izredne razmere pojavno okno slika

Omejevanje porabe

Spoštovani uporabniki, obveščamo vas, da bo v skladu z razglašenimi izrednimi razmerami, prekinjena dobava električne energije uporabnikom na območju Elektra Ljubljana. Ure izklopov bodo objavljene na naši spletni strani, vsak dan od 21. ure dalje za naslednji dan. Prosimo vas, da spremljate spletno stran, kjer bodo objavljene tudi vse morebitne spremembe terminov odklopov, ki lahko nastanejo zaradi sprememb razmer v omrežju. Lahko pa se prijavite na brezplačno obveščanje o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu preko SMS sporočil ali elektronske pošte. V času izklopa ravnajte z električnimi napravami kot, da so pod napetostjo.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje

Elektro Ljubljana

Več informacij