• Kontakt
Hitri kontakt ikona
HITRI
KONTAKT

SPOROČANJE OKVAR
(24 na dan)

01 230 40 02

NAČRTOVANI IZKLOPI

Vsi načrtovani izklopi

VSI KONTAKTI

SPLOŠNE INFORMACIJE
(PON-PET med 6.00 in 18.00)
(01) 230 40 03
info@elektro-ljubljana.si

SPOROČANJE OKVAR
(24 ur na dan)
(01) 230 40 02

INFORMACIJSKE PISARNE

OSTALI KONTAKTI

OBVESTILA

 

Žled, sneg in podrto drevje

sreda, 29. april 2009
Žled, sneg in podrto drevje Letošnji pust se vsekakor ne more pohvaliti z pretirano učinkovitostjo pri odganjanju zime. Če si ga bodo otroci zapomnili po pustnih krofih in maskah, si ga bomo v Elektro Ljubljani po težavah pri dobavi električne energije odjemalcem.. Začelo se je že na samo pustno nedeljo, ko je zima z žledom pregnala pusta iz Cerknice.

Na omrežju Elektra Ljubljane so bili izpadi predvsem v okolici razdelilne transformatorske postaje (RTP) Logatec in RTP Žiri. Večjih izpadov ni, vendar se je žled v višjih ležečih krajih obdržal na drevju in električnih vodnikih. Prav to pa se je izkazalo za usodno, saj je v ponedeljek zvečer začelo obilno snežit, najbolj prav na območjih Cerknice, Logatca in Žiri. Moker sneg se je »dobro« oprijemal z žledom okovanih vodnikov in drevja. Težave pri dobavi električne energije so se najprej začele na področju RTP Žiri. Kmalu zatem pa so se začele pojavljati okvare tudi na ostalih področjih. Tako so že v ponedeljkovih večernih urah ostali brez električne energije na področju Ivančne gorice, Polhovega Gradca, Zagradca, Žirovskega vrha, okolice Ljubljane in Zagorja. Vendar je najhuje še sledilo, saj so začeli izpadat napajalni vodi za RTP. Tako je okoli 1 ure zjutraj prišlo do izpada napajalnega voda za RTP Zidani most, in RTP Litijo. Ob 3 uri zjutraj je prišlo izpada prvega od obeh napajalnih 110 kV daljnovodov (DV) za RTP Logatec in RTP Cerknico. Ob 6 uri mu je sledil še preostali 110 kV DV, tako da so odjemalci na Notranjskem za Pustni torek zbudili v temi.

Podobno so dan začeli na področju Bele krajine, kjer se je 110 kV zanka uspešno upirala zimi samo do 4 ure zjutraj, ko je prišlo izpada napajanja za RTP Črnomelj. Ob 8 uri je sledil še RTP Metlika. Do 12 ure je sta oba RTP-ja na področju Bele krajine izpadla po sedemkrat. Vmes je izpadlo napajanje tudi za RTP Grosuplje. Ves čas je prihajalo do močnih sunkov v električnem omrežju, še posebej močan sunek je nastal ob izpadu 110kV daljnovoda Kleč-Logatec, kjer je 110 kV vodnik, prišel v stik z 10 kV vodnikom podkrižanega daljnovoda.

Z okvarami na srednjenapetostnih vodih so se srečevali na celotnem področju Elektra Ljubljane, Svetla izjema je bila le centralna Dolenjska in večji del Zasavja. Do noči, je bila večina okvar odpravljenih, čez noč pa je ostalo brez električne energije nekaj odjemalcev na področju Polhovega Gradca.

V sredo si je tudi zima v spoštovanje do pogreba svojega nasprotnika vzela premor in pustila delavcem Elektra Ljubljane dovolj časa, da so odpravili še zadnje okvare in znova vzpostavili normalno obratovalno stanje. Tekom dneva je zaradi otresanja snega prihajalo do prekinitev dobave električne energije, na celotnem področju Elektra Ljubljane, vendar novih resnejših okvar ni bilo. Četrtek je bil dan za pripravo na konec tedna, opravljeni pa so bili tudi preventivni posegi na omrežju, saj je vremenska napoved za konec tedna obetala novo sneženje. Tako smo prve okvare začeli beležiti že v noči na petek, na področju RTP Potoške vasi, RTP Žiri, RTP Domžal, RTP Kamnika in RTP Litije. Čez dan so se razširile še na področje RTP Trebnje in RP Ivančna gorica. Kljub sneženju, pa so se razmer do noči umirile, saj je začel naletavati bolj suh sneg.

V soboto je čez dan prišlo še do dodatnih okvar, kot posledica otresanja snega saj so se temperature čez dan povzpele tudi do 5 stopinj nad ničlo.

V večernih urah je znova začelo snežiti, predvsem na južnem Kočevskem in Dolenjskem. V večernih urah je prišlo do izpadov na področju RTP Kočevje, RTP Bršljin, RTP Gotna vas in RTP Trebnje. Posebej hudo je bilo na področju Kočevja, kjer je kljub požrtvovalnemu delu delavcev brez električne energije preko noči ostalo nekaj vasi. Dostop do njih ni bil možen, saj je bila snežna odeja ponekod visoka tudi meter in pol.

Šele v nedeljo okoli 13 ure so bile odpravljene zadnje napake na omrežju, v popoldanskem času pa je bilo še nekaj kratkotrajnih okvar predvsem kot posledica otresanja snega.

Poleg trajnih okvar, je bilo veliko število kratkotrajnih izpadov in motenj, ki jih je občutila večina odjemalcev Elektra Ljubljane. Kot posledica sneženja je bilo z izpadi električne energije prizadetih okoli 120.000 odjemalcev, izpadlo je 7 RTP in 83 srednjenapetostnih daljnovodov. Po prvih ocenah škoda na elektroenergetskih n

SMS pojavno okno slika

Vas obvestimo o izklopu?

Izpolnite spletni obrazec in o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu vas bomo brezplačno obveščali preko elektronske pošte ali sporočil SMS.

Prijavite se
Izredne razmere pojavno okno slika

Omejevanje porabe

Spoštovani uporabniki, obveščamo vas, da bo v skladu z razglašenimi izrednimi razmerami, prekinjena dobava električne energije uporabnikom na območju Elektra Ljubljana. Ure izklopov bodo objavljene na naši spletni strani, vsak dan od 21. ure dalje za naslednji dan. Prosimo vas, da spremljate spletno stran, kjer bodo objavljene tudi vse morebitne spremembe terminov odklopov, ki lahko nastanejo zaradi sprememb razmer v omrežju. Lahko pa se prijavite na brezplačno obveščanje o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu preko SMS sporočil ali elektronske pošte. V času izklopa ravnajte z električnimi napravami kot, da so pod napetostjo.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje

Elektro Ljubljana

Več informacij