• Kontakt
Hitri kontakt ikona
HITRI
KONTAKT

SPOROČANJE OKVAR
(24 na dan)

01 230 40 02

NAČRTOVANI IZKLOPI

Vsi načrtovani izklopi

VSI KONTAKTI

SPLOŠNE INFORMACIJE
(PON-PET med 6.00 in 18.00)
(01) 230 40 03
info@elektro-ljubljana.si

SPOROČANJE OKVAR
(24 ur na dan)
(01) 230 40 02

INFORMACIJSKE PISARNE

OSTALI KONTAKTI

OBVESTILA

 

Nevihta s hudim vetrom povzročila precej težav

sreda, 29. april 2009
Nevihta, predvsem pa orkanski veter, je najprej svojo moč malce po 15. uri pokazala na področju Tacna pri Ljubljani, Domžal in Kozarij. Brez električne energije je ostalo veliko odjemalcev, najhuje pa je bilo na DV Tacen, ki je bil poškodovan na več odsekih zaradi podrtih dreves. Izpadel je tudi visokonapetostni transformator v RTP Črnuče, ki pa se je kmalu znova vklopil na omrežje. Veliko je bilo tudi okvar na nizkonapetostnih daljnovodih. Popravila na tem področju so potekala vso noč, v posameznih primerih pa še naslednji dan.

Skoraj istočasno je zajelo neurje tudi področje Trbovelj, ki je povzročila nekaj izpadov na področju Zasavja, izpadel pa je tudi visokonapetostni transformator v RTP TET, ki pa se je po pregledu lahko ponovno vklopil na omrežje.

Nato je nevihta nadaljevala svojo pot, proti jugu, preko področja Grosuplja, kjer so izpadli skoraj vsi daljnovodi na tem področju. Večino okvar smo odpravili do noči, na nekaj odsekih, ki niso vplivali na dobavo električne energije odjemalcem, pa smo okvare odpravljali naslednji dan.

Okoli 16. ure je neurje doseglo področje Kočevja in Dolenjske, malce kasneje pa še Bele krajine. Prav na teh področjih pa se je nevihta najbolj razdivjala. Ob 16. 23 je prišlo do izpada 110 kV DV Hudo-Kočevje, kmalu zatem pa sta mu sledila še preostala 110 kV DV, ki napajata RP 110 kV Hudo, kar je pomenilo izpad električne energije za celotno področje Dolenjske, Suhe krajine in Bele krajine. V sodelovanju z Območnim operaterjem podjetja ELES, je bilo okoli 17. ure vzpostavljeno normalno stanje v RP Hudo, nakar so sledili priklopi posameznih RTP na področju Novega mesta, Črnomlja, Metlike in Trebnjega. Tako je večina odjemalcev po približno eni uri znova dobila električno energijo.

Šele ko se je uredilo 110 kV napajanje na omenjenem področju, pa se je pokazalo kakšno razdejanje je za seboj pustila nevihta na srednjenapetostnih in nizkonapetostnih daljnovodih. Tako so bili v okvari skoraj vsi daljnovodi iz RTP Črnomelj, veliko pa je bilo tudi okvar na daljnovodih iz RTP Kočevje.

Delavci Elektra Ljubljana so nemudoma pristopili k odpravi okvar, vendar jim kljub veliki prizadevnosti ni uspelo odpraviti vseh okvar do noči. Tako je preko noči ostalo brez električne energije 15 transformatorskih postaj, nekaj pa se jih je priključilo na agregat.

Odprava okvar se je nadaljevala takoj zjutraj naslednjega dne, odpravljene pa so bile v popoldanskih urah. Največ okvar je povzročilo padlo drevje, ki se je podiralo na daljnovode, trgalo žice in lomilo stebre. Nekaj okvar je bilo zaradi podrtih drogov, ki jih je podrl močan veter, nekaj pa zaradi udarov strele.

V času nevihte je prišlo do izpada 5 RTP in še dveh polovično, dveh razdelilnih postaj in 74 srednjenapetostnih daljnovodov. Veliko je bilo tudi okvar na nizkonapetostnem omrežju in pri odjemalcih, kjer je bilo potrebno zamenjevati pregorele varovalke. Ocenjeni stroški za popravilo škode v opisanem neurju znašajo 45 mio SIT.

SMS pojavno okno slika

Vas obvestimo o izklopu?

Izpolnite spletni obrazec in o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu vas bomo brezplačno obveščali preko elektronske pošte ali sporočil SMS.

Prijavite se
Izredne razmere pojavno okno slika

Omejevanje porabe

Spoštovani uporabniki, obveščamo vas, da bo v skladu z razglašenimi izrednimi razmerami, prekinjena dobava električne energije uporabnikom na območju Elektra Ljubljana. Ure izklopov bodo objavljene na naši spletni strani, vsak dan od 21. ure dalje za naslednji dan. Prosimo vas, da spremljate spletno stran, kjer bodo objavljene tudi vse morebitne spremembe terminov odklopov, ki lahko nastanejo zaradi sprememb razmer v omrežju. Lahko pa se prijavite na brezplačno obveščanje o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu preko SMS sporočil ali elektronske pošte. V času izklopa ravnajte z električnimi napravami kot, da so pod napetostjo.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje

Elektro Ljubljana

Več informacij