• Kontakt
Hitri kontakt ikona
HITRI
KONTAKT

SPOROČANJE OKVAR
(24 na dan)

01 230 40 02

NAČRTOVANI IZKLOPI

Vsi načrtovani izklopi

VSI KONTAKTI

SPLOŠNE INFORMACIJE
(PON-PET med 6.00 in 18.00)
(01) 230 40 03
info@elektro-ljubljana.si

SPOROČANJE OKVAR
(24 ur na dan)
(01) 230 40 02

INFORMACIJSKE PISARNE

OSTALI KONTAKTI

OBVESTILA

 

Uskladitev cene električne energije za gospodinjstva z nabavnimi cenami na veleprodajnem trgu

sreda, 25. maj 2011

Po dveh letih in pol od zadnje spremembe bo povprečni mesečni račun za osnovno oskrbo z električno energijo za gospodinjstva s prvim julijem višji za 3,29 €, velikim porabnikom pa se bo nekoliko znižal zaradi odprave progresivnega načina obračuna porabe. Temeljni razlog za spremembo cene osnovne oskrbe je dvig cen električne energije na veleprodajnem trgu.

Elektro Ljubljana bo z namenom zagotoviti gospodinjstvom zanesljivo oskrbo z električno energijo s stabilno ceno v daljšem časovnem obdobju s prvim julijem uskladil ceno električne energije za gospodinjstva s stroški njenega nakupa tako, da bo mesečni račun za električno energijo za gospodinjstva v povprečju višji za 7,47 %. Cena večje dnevne tarife (VT) bo tako znašala 0,07315 €/kWh, manjše dnevne tarife (MT) 0,05044 €/kWh in enotne dnevne tarife (ET) 0,06583 €/kWh, brez DDV.  Povprečni mesečni račun za gospodinjskega odjemalca se bo tako ob enaki porabi električne energije v povprečju povečal iz 43,98 € na 47,27 €. Ob hkratni izenačitvi dosedanjih faktorjev progresivnega načina obračuna porabe (f = 1) pa se bo velikim gospodinjskim porabnikom mesečni račun celo nekoliko znižal. Navedene uskladitve zagotavljajo nespremenjeno ceno osnovne oskrbe vsaj do konca leta 2012.

Vzroki za spremembo cen osnovne oskrbe gospodinjstev z električno energijo so visoka rast cen električne energije na veleprodajnem trgu, ki so posledica predvsem dogajanj na področju jedrske energije, povečane rasti porabe električne energije in počasne izgradnje novih proizvodnih virov. Tako je trenutna nabavna tržna cena električne energije v celotnem letošnjem obdobju višja za 28,8 % glede na enako obdobje lani, samo od dogodkov v Fukušimi do danes pa za 36,3 % glede na enako lansko obdobje na sprotnem trgu. Končne posledice tako nestabilnega okolja so tudi realno nestabilne cene vseh energentov, ki so se od zadnje uskladitve cen v marcu 2009 podražili za 35% (neosvinčeni 95 oktanski bencin), 29 % (diesel), 85 % (kurilno olje), vendar bo julijska sprememba cene električne energije za gospodinjstva za 16 % zadoščala za zagotovitev nespremenjene cene tudi v letu 2012, čeprav obstaja velika verjetnost nadaljnje rasti cen na terminskem veleprodajnem trgu glede na razvoj cen na sprotnem trgu.

Za kupce, ki želijo stabilno ceno električne energije tudi v daljšem časovnem obdobju, smo v Elektro Ljubljana oblikovali različno t.i. paketno oskrbo z električno energijo, s katero si končni kupci zagotovijo vnaprej znano in nespremenjeno ceno električne energije za celotno izbrano časovno obdobje, trenutno do konca leta 2013 ali 2014.

Celoten cenik je objavljen tukaj.

SMS pojavno okno slika

Vas obvestimo o izklopu?

Izpolnite spletni obrazec in o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu vas bomo brezplačno obveščali preko elektronske pošte ali sporočil SMS.

Prijavite se
Izredne razmere pojavno okno slika

Omejevanje porabe

Spoštovani uporabniki, obveščamo vas, da bo v skladu z razglašenimi izrednimi razmerami, prekinjena dobava električne energije uporabnikom na območju Elektra Ljubljana. Ure izklopov bodo objavljene na naši spletni strani, vsak dan od 21. ure dalje za naslednji dan. Prosimo vas, da spremljate spletno stran, kjer bodo objavljene tudi vse morebitne spremembe terminov odklopov, ki lahko nastanejo zaradi sprememb razmer v omrežju. Lahko pa se prijavite na brezplačno obveščanje o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu preko SMS sporočil ali elektronske pošte. V času izklopa ravnajte z električnimi napravami kot, da so pod napetostjo.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje

Elektro Ljubljana

Več informacij