• Kontakt
Hitri kontakt ikona
HITRI
KONTAKT

SPOROČANJE OKVAR
(24 na dan)

01 230 40 02

NAČRTOVANI IZKLOPI

Vsi načrtovani izklopi

VSI KONTAKTI

SPLOŠNE INFORMACIJE
(PON-PET med 6.00 in 18.00)
(01) 230 40 03
info@elektro-ljubljana.si

SPOROČANJE OKVAR
(24 ur na dan)
(01) 230 40 02

INFORMACIJSKE PISARNE

OSTALI KONTAKTI

OBVESTILA

 

Elektroenergetsko distribucijsko omrežje Elektra Ljubljana v letu 2011

petek, 13. april 2012

Elektro Ljubljana d.d. upravlja skupaj 17.518,4 km vodov na 6.166 km2 velikem oskrbovalnem območju in preko 5.295 transformatorskih postaj (TP) SN/0,42 kV napaja 327.689 odjemalcev, od tega 90 % gospodinjskih in 10 % poslovnih odjemalcev.

Celotni prevzem električne energije v distribucijsko omrežje Elektra Ljubljana iz prenosnega omrežja, sosednjih distribucijskih podjetij in od neposredno priključenih proizvajalcev električne energije je v letu 2011 zanašal 4.115,8 GWh in je bil v primerjavi z letom 2010 manjši za 1,3 %.

Končnim uporabnikom na distribucijskem območju Elektra Ljubljana je bilo v letu 2011 distribuiranih 3.921,8 GWh električne energije; od tega 28,1 % električne energije gospodinjskim odjemalcem in 71,9 % poslovnim odjemalcem. Pri tem je bilo 63 % poslovnega odjema na srednji napetosti in 37 % na nizki napetosti.

Maksimalna skupna konična obremenitev na prevzemni strani je bila v letu 2011 dosežena v mesecu marcu, in sicer 637,8 MW.

Na distribucijsko omrežje je bilo konec leta 2011 priključenih skupno 442 proizvajalcev električne energije. Delež fotovoltaičnih elektrarn hitro narašča in trenutno predstavlja 74 % vseh elektrarn. V letu 2011 je bilo od proizvajalcev prevzetih 163,2 GWh električne energije, tj. 12,4 % več kot leta 2010.

Razvoj omrežja

V letu 2011 smo v družbi kljub splošni recesiji izdali za skoraj 100 MW novih soglasij za priključitev odjema, za 75 MW pa jih je bilo novih moči tudi priključenih. Na področju priključevanja obnovljivih virov je bil zaznan izreden interes investitorjev za izgradnjo fotovoltaičnih virov energije. Izdali smo 256 soglasij za priključitev skoraj 34 MW novih proizvodnih virov.

Investicije v omrežje

V letu 2011 je Elektro Ljubljana investiral v elektroenergetsko omrežje in sistem 21,2 milijonov evrov in s tem realiziral le najbolj nujne investicije. Sprojektirali, pridobili upravno dokumentacijo ter zgradili ali rekonstruirali smo 60 transformatorskih postaj, 173 km vodov ter izvajali investicije na treh strateških 110 kV objektih.

Vzdrževanje in storitve za SODO d.o.o.

Družba Elektro Ljubljana d.d. je storitve po pogodbi s SODO izvedla v okviru planiranih ciljev. V primerjavi s predhodnim letom se je več del namesto s tujimi izvajalci opravilo z lastnimi delavci. Pomembnejši projekti izvedeni v letu 2011, ki vplivajo na poslovanje družbe so:

  • Odprtje učno vadbenega centra

Na lokaciji Domžale smo odprli nov Učno vadbeni center, kjer se teoretično in praktično usposabljajo delavci s področja razvoja, projektive, izvedbe del ter nabave blaga in storitev z namenom širjenja baze znanja, enotnih postopkov dela, uporabe blaga in storitev ter izmenjave mnenj.

  • Uvajanje dela pod napetostjo za zmanjšanje prekinitev dobave električne energije

Elektro Ljubljana je s praktičnim usposabljanjem monterjev uspešno zaključil pilotni projekt uvedbe dela pod električno napetostjo. S tem so strokovnjaki podjetja pridobili licence in dovoljenja za delo pod napetostjo, kar odjemalcem prinaša predvsem zmanjšanje prekinitev dobave električne energije zaradi nujnih del na elektrodistribucijskem omrežju.

  • Zaključen pilotski projekt TCC in vzpostavljen Distribucijski klicni center

Na distribucijskem območju Novega mesta je bil izveden pilotski projekt TCC (Truble Call Center – center za odpravo napak na omrežju). Z uvedbo TCC na celotnem območju Elektra Ljubljana bomo v prihodnjem letu dežurne službe razbremenili neposredne komunikacije z uporabniki omrežja. Vzpostavljen je bil tudi Distribucijski klicni center za komunikacijo z uporabniki omrežja, preko katerega uporabniki dobijo informacije s področja omrežne dejavnosti.

SMS pojavno okno slika

Vas obvestimo o izklopu?

Izpolnite spletni obrazec in o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu vas bomo brezplačno obveščali preko elektronske pošte ali sporočil SMS.

Prijavite se
Izredne razmere pojavno okno slika

Omejevanje porabe

Spoštovani uporabniki, obveščamo vas, da bo v skladu z razglašenimi izrednimi razmerami, prekinjena dobava električne energije uporabnikom na območju Elektra Ljubljana. Ure izklopov bodo objavljene na naši spletni strani, vsak dan od 21. ure dalje za naslednji dan. Prosimo vas, da spremljate spletno stran, kjer bodo objavljene tudi vse morebitne spremembe terminov odklopov, ki lahko nastanejo zaradi sprememb razmer v omrežju. Lahko pa se prijavite na brezplačno obveščanje o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu preko SMS sporočil ali elektronske pošte. V času izklopa ravnajte z električnimi napravami kot, da so pod napetostjo.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje

Elektro Ljubljana

Več informacij