• Kontakt
Hitri kontakt ikona
HITRI
KONTAKT

SPOROČANJE OKVAR
(24 na dan)

01 230 40 02

NAČRTOVANI IZKLOPI

Vsi načrtovani izklopi

VSI KONTAKTI

SPLOŠNE INFORMACIJE
(PON-PET med 6.00 in 18.00)
(01) 230 40 03
info@elektro-ljubljana.si

SPOROČANJE OKVAR
(24 ur na dan)
(01) 230 40 02

INFORMACIJSKE PISARNE

OSTALI KONTAKTI

OBVESTILA

 

Elektro Ljubljana d.d. uspešno posloval v letu 2011

petek, 13. april 2012

Po še nerevidiranih podatkih je Elektro Ljubljana d.d. ob povečanju prihodkov, nadaljevanju racionalizacije poslovanja, zmanjšanju števila zaposlenih in finančnih obveznosti ter stroškovni učinkovitosti poslovno leto 2011 zaključil z dobičkom pred obdavčitvijo v višini 5,8 milijonov evrov.

Doseženi poslovni rezultat pred obdavčitvijo je nominalno 4,3-krat višji kot predhodno leto, zaradi izčlenitve dejavnosti nakupa in prodaje električne energije v hčerinsko družbo Elektro energija d.o.o. pa rezultati niso neposredno primerljivi. V kolikor dosežene rezultate v letu 2011 primerjamo z rezultati v letu 2010 brez dejavnosti nakupa in prodaje električne energije (tj. primerljivo dejavnost), je bil poslovni izid pred obdavčitvijo v letu 2011 glede na predhodno leto boljši za 9,6 milijona evrov.

Skupina Elektro Ljubljana je v letu 2011 realizirala poslovni izid pred obdavčitvijo v višini 8,4 milijona evrov, tj. za 6,6 milijona evrov več kot v predhodnem letu.

Elektro Ljubljana d.d. je v letu 2011 ustvaril za 96,1 milijonov evrov celotnih prihodkov, kar je za 22,5 % več glede na dosežene v predhodnem letu za primerljivo dejavnost. Večino, to je 77,6 % prihodkov, je Elektro Ljubljana dosegel iz razmerja do sistemskega operaterja, to je iz prihodkov od najemnine za elektroenergetsko infrastrukturo, opravljanja storitev za sistemskega operaterja in nakupa električne energije za potrebe SODO. Hkrati je povečal prihodke od prodaje t.i. tržnih storitev (izvajanja investicij in projektov za zunanje naročnike, izgradnje priključkov, vzdrževanja tujih energetskih naprav, prodaje telekomunikacijskih storitev, neposrednih stroškov priključevanja in drugih storitev), ki so bili v letu 2011 realizirani v višini 8,5 milijona evrov.

V Elektru Ljubljana d.d. je bilo na zadnji dan leta 2011 zaposlenih 894 delavcev, tj. za 90 zaposlenih manj kot leto prej (od tega je bilo 68 delavcev prezaposlenih v hčerinsko družbo Elektro energija d.o.o. zaradi izvedbe postopka izčlenitve dejavnosti nakupa in prodaje električne energije). V primerjavi z letom 2010 so bili zaradi tega tudi stroški dela za primerljivo dejavnost nižji za 3,6 %.

Gospodarnost poslovanja Elektra Ljubljana se je glede na primerljivo dejavnost predhodnega leta povečala za 9,4 odstotne točke. Čista donosnost sredstev (ROA), ki prikazuje delež dobička, ki ga podjetje ustvari z lastnimi sredstvi in kaže, kako uspešno je bilo poslovodstvo pri upravljanju s sredstvi podjetja, pa je v letu 2011 dosegla 1 %. Pričakovanja lastnika so, da do leta 2015 doseže 4,1 %, ob smiselni uporabi metodologije Javne agencije RS za energijo za določitev omrežnine.

V primerjavi s stanjem 1. 1. 2011 po izčlenitvi se je za 1,1 odstotno točko povečala tudi dolgoročna pokritost dolgoročnih sredstev. V družbi Elektro Ljubljana d.d. je po stanju 31. 12. 2011 tako 96 % dolgoročnih sredstev financiranih z dolgoročnimi viri.

Sicer pa je bilo leto 2011 za Elektro Ljubljana v znamenju izvedbe postopka  izčlenitve dejavnosti nakupa in prodaje električne energije v novo družbo z namenom ločitve omrežne in tržne dejavnosti, vse v skladu z zahtevami zakonodaje in revizijskega poročila računskega sodišča. Skozi celotno leto 2011 smo po postopku izčlenitve s prevzemom, kot ga definira zakon o gospodarskih družbah, v družbi pripravljali pravne, finančne, tehnične in druge podlage za ustanovitev hčerinske družbe v 100 % lasti matične družbe. S 1. 12. 2011 je Elektro energija d.o.o., podjetje za prodajo elektrike in drugih energentov, svetovanje in storitve, tako dejansko kot tudi formalno pričelo poslovati v polni funkciji.

SMS pojavno okno slika

Vas obvestimo o izklopu?

Izpolnite spletni obrazec in o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu vas bomo brezplačno obveščali preko elektronske pošte ali sporočil SMS.

Prijavite se
Izredne razmere pojavno okno slika

Omejevanje porabe

Spoštovani uporabniki, obveščamo vas, da bo v skladu z razglašenimi izrednimi razmerami, prekinjena dobava električne energije uporabnikom na območju Elektra Ljubljana. Ure izklopov bodo objavljene na naši spletni strani, vsak dan od 21. ure dalje za naslednji dan. Prosimo vas, da spremljate spletno stran, kjer bodo objavljene tudi vse morebitne spremembe terminov odklopov, ki lahko nastanejo zaradi sprememb razmer v omrežju. Lahko pa se prijavite na brezplačno obveščanje o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu preko SMS sporočil ali elektronske pošte. V času izklopa ravnajte z električnimi napravami kot, da so pod napetostjo.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje

Elektro Ljubljana

Več informacij