• Kontakt
Hitri kontakt ikona
HITRI
KONTAKT

SPOROČANJE OKVAR
(24 na dan)

01 230 40 02

NAČRTOVANI IZKLOPI

Vsi načrtovani izklopi

VSI KONTAKTI

SPLOŠNE INFORMACIJE
(PON-PET med 6.00 in 18.00)
(01) 230 40 03
info@elektro-ljubljana.si

SPOROČANJE OKVAR
(24 ur na dan)
(01) 230 40 02

INFORMACIJSKE PISARNE

OSTALI KONTAKTI

OBVESTILA

 

Obnovljen tudi drugi 110-kV daljnovod Elektra Ljubljana, poškodovan v februarski ujmi

ponedeljek, 22. december 2014
Elektro Ljubljana je prejšnji konec tedna v omrežje priključil prenovljeni 110-kV daljnovod Vrhnika–Logatec – drugi izmed dveh 110-kV daljnovodov, ki z električno energijo oskrbujeta Notranjsko. S tem se je zaključila druga faza sanacije distribucijskega 110-kV omrežja Elektra Ljubljana, ki je v februarski ujmi utrpelo izjemno škodo.

V žledu porušeni daljnovod Vrhnika–Logatec je eden od dveh vzporednih 110-kV daljnovodov, ki ju je februarja porušil žled. Ti povezavi sta ključni za normalno napajanje območja od Logatca do Cerknice. S prenovljenim daljnovodom smo vrnili zanesljivost napajanja Notranjske z električno energijo na raven pred februarsko havarijo.  

Delavci Elektra Ljubljana so v dolžini 5.700 metrov na daljnovodu Vrhnika–Logatec postavili šestnajst novih jamborov, pet poškodovanih pa so popravili. Novi daljnovod v primerjavi z daljnovodom, ki ga je podrl žled, prenese do 2,5-krat večjo obremenitev. V strelovodni vrvi so vgrajena tudi optična vlakna, ki omogočajo komunikacijsko pot velikih zmogljivosti. Strošek sanacije je ocenjen na 828.000 evrov.  

»Prvo 110-kV povezavo, ki z električno energijo napaja Notranjsko, smo obnovili konec junija. Takrat smo obljubili, da bomo drugi 110-kV daljnovod obnovili do konca letošnjega leta in obljubo smo držali. Oskrba  Notranjske z električno energijo je sedaj enako oziroma še bolj zanesljiva kot je bila pred žledom, saj prenovljena daljnovoda preneseta veliko večjo obremenitev kot tista, ki ju je poškodovala ledena ujma. Da bi zagotovili 100-odstotno zanesljivo oskrbo pa bo potrebno zgraditi še 110-kV povezavo Žiri–Logatec.

S ponovno vključitvijo 110-kV daljnovoda Vrhnika–Logatec v omrežje Elektra Ljubljana smo odpravili približno 2/3 škode. Še nekaj mesecev bo potrebnih, da bodo posledice, ki jih je na omrežju povzročil žled, dokončno odpravljene. Upam, da nam bo vreme letošnjo zimo bolj naklonjeno,« je poudaril predsednik uprave družbe Elektro Ljubljana Andrej Ribič. 

SMS pojavno okno slika

Vas obvestimo o izklopu?

Izpolnite spletni obrazec in o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu vas bomo brezplačno obveščali preko elektronske pošte ali sporočil SMS.

Prijavite se
Izredne razmere pojavno okno slika

Omejevanje porabe

Spoštovani uporabniki, obveščamo vas, da bo v skladu z razglašenimi izrednimi razmerami, prekinjena dobava električne energije uporabnikom na območju Elektra Ljubljana. Ure izklopov bodo objavljene na naši spletni strani, vsak dan od 21. ure dalje za naslednji dan. Prosimo vas, da spremljate spletno stran, kjer bodo objavljene tudi vse morebitne spremembe terminov odklopov, ki lahko nastanejo zaradi sprememb razmer v omrežju. Lahko pa se prijavite na brezplačno obveščanje o načrtovanih prekinitvah dobave elektrike na vašem merilnem mestu preko SMS sporočil ali elektronske pošte. V času izklopa ravnajte z električnimi napravami kot, da so pod napetostjo.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje

Elektro Ljubljana

Več informacij